Votulastkrant logo

Rara wat gebeurt daar...?

De Koninkrijkszaal aan de Weerdsingel Oostzijde

Bij de molen haal je gehakt en bij de fietsenmaker plakken ze je band. Maar er zijn ook plekken in de wijk waarvan je écht niet weet wat daar gebeurt, en waar je minder snel naar binnen stapt. De Votulastkrant gaat je in deze rubriek voor. Dit keer: De Koninkrijkszaal.

Weerdsingel Oostzijde, tegenover het Huis van Bewaring, ligt de Koninkrijkszaal van de Jehova's getuigen. Het heeft me altijd geïntrigeerd, dat woord Koninkrijkszaal. Nu heb ik het gezien: het is een inpandige zaal met zo'n honderd stoelen gericht op een eenvoudig spreekgestoelte. De kleuren zijn gedempt, de inrichting tijdloos. Geen beelden, geen schilderijen.

kopje thee
Ik heb aangebeld zonder afspraak en word hartelijk begroet door drie vrouwen. Of ik ook een kopje thee wil. Ik mag hen meteen interviewen. De drie vrouwen, Vali, Ivonne en Jessica, hebben vanmiddag in de stad gepredikt: in een kraampje, en van deur tot deur, hebben ze met geïnteresseerden gesproken over de bijbel. Ze hebben nu in een ruimte naast de Koninkrijkszaal even pauze van hun 'velddienst'.

paradijs
Ze geven enthousiast antwoord op mijn vele vragen. Voor hen is een belangrijke boodschap uit de bijbel dat er een dag komt waarop de wereld nieuw zal zijn, een dag waarop het Koninkrijk van God op aarde zal zijn. De wereld is dan weer, zoals voor de zondeval, een paradijs. Vandaar de naam Koninkrijkszaal. Jehova is een andere naam voor God. Getuigen van Jehova verspreiden het woord van God.

wachttoren
De gemeente in dit deel van Utrecht bestaat uit zo'n honderd leden, waarvan ongeveer een derde Engelssprekend. Men komt op zaterdagavond bij elkaar in de Koninkrijkszaal. Er is geen dienst in de klassieke zin met gewaden of collectes. Na een lezing door een ouderling of een andere genodigde
over een Bijbeltekst kan iedereen vragen stellen. Ook wordt er een artikel besproken uit de zogenaamde Studie Wachttoren, een blad dat met meer diepgang op Bijbelteksten ingaat dan de gewone Wachttoren, het blaadje dat u vast wel eens van Jehova's getuigen heeft gekregen. Tussendoor wordt er gezongen; over de hele wereld zingen Jehova's getuigen dezelfde liederen, ieder in zijn eigen taal.

velddienst
Op dinsdagavonden komen alle broeders en zusters, zoals ze elkaar noemen, weer bijeen. Dit keer voor de 'theocratische school'. Om de buurt oefent men het in het openbaar spreken over de bijbel. Zelfs kinderen doen hieraan mee. Verder zijn er praktische vergaderingen over wie bij welke zieke of
oudere Jehova's getuigen gaat helpen, wie wanneer waar 'velddienst' heeft etc. Daarnaast wordt er gewerkt aan initiatieven met niet-Jehova's getuigen, zoals bijbelbesprekingen in verzorgingshuizen.

goed en sober leven
De organisatiestructuur is weinig hiërarchisch. Het leiden van een goed en sober leven is belangrijk onder Jehova's getuigen. De meeste mensen hebben een gewone baan en doen het prediken en het pastorale werk ernaast. Voor niets. Dit voelt als een gemeente met ware gemeenschapszin. SM

Reacties

Een kleine correctie. De zaal in kwestie staat niet aan de Weerdsingel Oostzijde maar aan de Wittevrouwensingel. Ik kan het weten want ik heb jarenlang boven diezelfde zaal gewoond.
door Hans Sypkens op maandag 12 september 2022 om 11:24

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2014 no. 4, juli augustus september

Staatsliedenbuurt 60 jaar!
lees artikel

Curbs, ollies, pools en spines
lees artikel

Voor alles wat vaart en rijdt
lees artikel

Tunnel slaat brug
lees artikel

De Koninkrijkszaal aan de Weerdsingel Oostzijde
lees artikel

Oogsten in de buurtmoestuin
lees artikel

Klapstoelconcerten
lees artikel

zzzoemmm
lees artikel

Votulastladder
lees artikel