Votulastkrant logo

Tunnel slaat brug

Wie de Vecht volgt naar het noorden, buigt altijd even het hoofd wanneer hij onder het spoor doorfietst. Een onbehaaglijk gevoel vanwege het grauwe beton en bang voor duivenpoep. Maar buurtbewoners hopen dat dat spoedig zal veranderen. De spoorbrug, de Gasthuismolenbrug, staat in het middelpunt van de belangstelling en heeft in korte tijd twee prijzen gewonnen die moeten leiden tot een flinke opknapbeurt.

De Gasthuismolenbrug is vernoemd naar het St. Anthonie Gasthuis dat vroeger aan de Anthoniedijk stond en de kruitmolen die aan de Loevenhoutsedijk stond. De brug werd in 1952 in gebruik genomen en is ontworpen door architect Sybold van Ravesteijn. Zijn stijl zie je onder andere terug in de vele ronde vormen die in de brug zijn verwerkt. Aan de voorkant van de brug ligt de Vechtbrug voor voetgangers. Beide bruggen zijn bekalkt met graffiti en zitten onder de duivenpoep.

bekladdingen
Rob van Audel, secretaris van het buurtcomité Lauwerecht Noord: "Al jaren stoorden we ons aan de brug. De bekladdingen en slechte verlichting maken het tot een onprettige plek. Meermaals hebben we daarover contact gezocht met ProRail en de NS maar daar is niets uitgekomen. Toen we hoorden dat er vanuit andere buurtcomités initiatieven waren om de brug aan te pakken, zijn we daar bij aangehaakt."

engste tunnel
Melissa Romani, actieve bewoner van de Noordse Parkbuurt: "We waren in gesprek met de gemeente over deze tunnel. We hadden gehoopt dat zij in hun 'Visie Vechtoevers' (het plan om de oevers van de Vecht op te knappen, red.) ook de Gasthuismolenbrug zouden verbeteren. Het is tenslotte de poort naar de stad. Maar helaas had de gemeente de brug 'over het hoofd gezien' en was er vanuit dit potje geen budget meer beschikbaar. Toen zag een lid van buurtcomité Hoogstraat dat energieleverancier Nuon een wedstrijd had uitgeschreven om de engste fietstunnels van Nederland
te gaan verlichten. We hebben met onze tunnel zoveel stemmen gekregen dat we een flink geldbedrag hebben gewonnen. De opknapbeurt van de tunnel komt daarmee een stuk dichterbij!"

buurtinitiatief
Bewoners uit de vier buurten Noordse Park, Hoogstraat, Leefbaar aan de Vecht en Lauwerecht Noord werken samen aan het project. Het is een mooi voorbeeld van een buurtinitiatief waarbij niet de gemeente, maar bewoners de kar trekken. Melissa: "Dat is een lastig proces. Er komt veel bij kijken en je moet met veel partijen om de tafel om het eens te worden. Zeker nu er nog niet genoeg budget is om de tunnel helemaal op te knappen. Daarvoor zoeken we naar nog meer partijen die een bijdrage
willen leveren. Recentelijk hebben we de 'Verrijk je wijk'-prijs gewonnen die ons publiciteit oplevert. Hopelijk komen daar weer nieuwe partners uit voort."

mooie prettige plek creëren
Er zijn verschillende ideeën voor het opknappen van de brug. Sowieso wordt de verlichting verbeterd, daarnaast komen er misschien tegeltjes of schilderingen. Rob: "Je kunt hier zoveel vertellen over de historie van Utrecht. Het verbeteren van de Gasthuismolenbrug is een mooie kans om op deze fiets-, wandel- en vaarroute een mooie, informatieve en prettige plek te creëren. Dat zal ook de leefbaarheid van dit stukje Lauwerecht ten goede komen." GM

Lees meer over: Lauwerecht Veiligheid

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2014 no. 4, juli augustus september

Staatsliedenbuurt 60 jaar!
lees artikel

Curbs, ollies, pools en spines
lees artikel

Voor alles wat vaart en rijdt
lees artikel

Tunnel slaat brug
lees artikel

De Koninkrijkszaal aan de Weerdsingel Oostzijde
lees artikel

Oogsten in de buurtmoestuin
lees artikel

Klapstoelconcerten
lees artikel

zzzoemmm
lees artikel

Votulastladder
lees artikel