Votulastkrant logo

Wijkverhalen

Voor alles wat vaart en rijdt

"Mensen die hier voor het eerst binnenkomen zeggen vaak: Ik rij hier al jaren langs, en ik vraag me eigenlijk al die tijd af wat dit nu voor winkel is." Nou, dat dacht de redactie van de Votulastkrant ook. We stappen de wereld van volts en amperes binnen, en tussen de stellingen met accu's, accu's en nog meer accu's, spreek ik met Vincent Verheul. Hij is eigenaar van de Accushop, de oudste accuwinkel van Utrecht.

Zo'n dertig jaar geleden kreeg Ben Verheul, vader van Vincent, het idee om een accuwinkel te beginnen. "Mijn vader was een echte ondernemer. Elk jaar kocht hij een oude boot, knapte die op en verkocht hem weer. En bij elke boot die hij kocht, was de accu stuk en moest die vervangen worden. Hij zag een gat in de markt en dacht: Ik moet accu's gaan verkopen!"

accu's voor boten én auto's
Ben Verheul nam het pand van slagerij Rinus de Jong over, aan de Draaiweg 56. In maart 1988 opende de winkel, die toen nog Accuhandel Utrecht heette. In eerste instantie kon je hier alleen terecht voor accu's voor boten. Maar al in de eerste winter bleek dat er in de winter een grote vraag was naar accu's voor auto's. En dus werd het assortiment daarop aangepast.

dag en nacht
Na een jaar of vijf werd het pand van de accuwinkel te klein. Daarom verschoof de winkel een paar deuren verder, naar het huidige pand op de hoek van de Draaiweg en de Van der Mondestraat. Hier zat eerst de bakkerswinkel van Van Breukelen. Zij moesten hun winkel sluiten vanwege grote concurrentie van de net geopende Super supermarkt. De familie Verheul verhuisde naar een pand tegenover de winkel. Daardoor konden klanten dag en nacht aanbellen voor een nieuwe accu. "Vooral taxichauffeurs maakten daar gretig gebruik van."

van vader op zoon
Toen Vincent 19 jaar was, nam hij de winkel over van zijn vader. Die moest ermee stoppen vanwege gezondheidsklachten. Maar dat betekent niet dat hij zich er niet meer mee bezighoudt. "Tot op de dag van vandaag is hij op de achtergrond een soort van bedrijfsadviseur. Voor gevraagd en ongevraagd advies."

crisis?
Hoewel veel winkeliers last hebben van de crisis is dat bij de accuwinkel juist het tegenovergestelde. "We merken dat mensen niet meer zomaar een accu kopen bij een garage of een winkel voor boten, caravans of motoren. Als mensen minder te besteden hebben gaan ze zoeken naar goedkopere alternatieven. Dan komen ze vaker bij ons uit."

service
"Hoewel mijn vader echt een man van de verkoop was, vind ik het erg leuk om een beetje te knutselen met elektrische systemen. Als mensen dan ook vragen hebben, denken we graag met ze mee naar oplossingen." Klantvriendelijkheid en service staat dan ook hoog in het vaandel van de Accushop. Maar het heeft wel zijn grenzen. "Toen ik boven de winkel woonde werd bij mij 's avonds om de haverklap aangebeld door mensen die een accu nodig hadden. Dat liep de spuigaten uit en uiteindelijk ben ik dan ook verhuisd. Maar binnen de openingstijden is iedereen van harte welkom." MT

Lees meer over: Wijkverhalen

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2014 no. 4, juli augustus september

Staatsliedenbuurt 60 jaar!
lees artikel

Curbs, ollies, pools en spines
lees artikel

Voor alles wat vaart en rijdt
lees artikel

Tunnel slaat brug
lees artikel

De Koninkrijkszaal aan de Weerdsingel Oostzijde
lees artikel

Oogsten in de buurtmoestuin
lees artikel

Klapstoelconcerten
lees artikel

zzzoemmm
lees artikel

Votulastladder
lees artikel