Votulastkrant logo

O'Leary's: Utrechts oudste Ierse pub

Het is het einde van de werkdag en buiten schijnt het zonnetje. Ik zit binnen aan een kroegtafel, met een groen kaarsje erop. Bij de bar staat een groepje vrienden die een biertje drinken na het werk. Aan de muur hangen borden van verschillende soorten Iers en Engels bier. En daartussen een grote groene shamrock (het Ierse klavertje, een nationaal symbool). Ik zit in de oudste Ierse pub van Utrecht en enige pub in Votulast: O'Leary's aan de Adelaarstraat.
Adrian Cuddy: "There are no strangers, just friends you haven't met yet" (Foto: MT)
Adrian Cuddy: "There are no strangers, just friends you haven't met yet" (Foto: MT)

Adrian Cuddy, de eigenaar van O'Leary's kwam drieëndertig jaar geleden met zijn familie naar Nederland. In Ierland zat de economie in het slop en het was lastig om een baan te vinden. Met hoop op een beter bestaan besloten zijn ouders om naar Nederland te gaan. Dat het uiteindelijk Utrecht is geworden was puur toeval, vertelt Adrian. "Ik was toen acht jaar. Mijn leraar in Ierland had een vriendin die uit Utrecht kwam. En hij vond dat een leuke stad. Dus besloten we om naar Utrecht te gaan."

een eigen cafe
De familie streek neer in Utrecht en hield nauw contact met andere Ierse families in de stad. De moeder van Adrian, Ann O' Leary, organiseerde regelmatig feesten met een Iers tintje. Telkens in een ander café. Tot iemand op een gegeven moment vroeg: 'Waarom begin je eigenlijk zelf geen zaak?' Ann O'Leary vond het een goed idee. Adrian had inmiddels een horecaopleiding afgerond en samen begonnen ze een Ierse pub: O' Leary's. In 1995 openden zij de deuren, twee dagen voor Koninginnedag. Dat werd meteen een groot succes. Het Guinness stroomde zo rijkelijk dat het op raakte.

buurtcafe
Mensen die van een bijzonder biertje houden, gaan graag een blokje om voor een bezoekje aan O' Leary's. Daarnaast is het ook een laagdrempelig café met een grote schare vaste klanten. En dat zijn niet alleen Ieren, Engelsen en Schotten, maar ook veel andere buurtgenoten. Volgens Adrian is er een groot verschil tussen een Ierse pub en een Nederlands café. "Gaan er twee stellen die elkaar niet kennen naar een Nederlands café, dan heb je grote kans dat ze elkaar niet spreken. Dat is hier bijna niet mogelijk. Iedereen spreekt met elkaar, het is gezellig en de gasten hebben onderling ook veel contact." Of, zoals je op hun website kunt lezen: 'There are no strangers here, just friends you have yet to meet.'

sportief
In de pub worden veel evenementen georganiseerd, vertelt Adrian. "Op maandag en dinsdag speelt ons dartteam hier zijn competitiewedstrijden. Ook kijken we veel naar rugby. Mijn beste vriend is een Engelsman, en bij grote rugbywedstrijden tussen Ierland en Engeland zitten de Ieren aan de ene kant en Engelsen aan de andere kant. En dan elkaar een beetje stangen." Daarnaast doet O' Leary's mee aan allerlei wedstijden, waarbij het team gevormd wordt door medewerkers en klanten. "We doen mee aan rugbytoernooien, roei-, cricket- en voetbalwedstrijden." Sportieve klanten? "Ach ja, het gaat natuurlijk wel gepaard met een beetje alcohol."

feestje
Ook de minder sportievelingen kunnen bij O'Leary's terecht. Je kunt er eten met een Iers of Engels tintje, bijzondere biertjes drinken of een Iers feest meevieren, zoals Halloween of St. Patrick's day. En op verzoek tapt Adrian een shamrock op je Guinness. "Hoewel echte liefhebbers liever een gladgestreken schuimkraag hebben." MT

Lees meer over: Lauwerecht

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2014 no. 3, mei juni

Wanneer wordt het Zwartewater weer groen?
lees artikel

Sppelplekcheck pocketparkjes
lees artikel

O'Leary's: Utrechts oudste Ierse pub
lees artikel

Decodel aan het Koekoeksplein
lees artikel

BuurTalentdag: kennismaken en verbinden
lees artikel

Goed nieuws voor overstekende fietsers Draaiweg-Lauwerecht
lees artikel

Reizend servies
lees artikel

Een klein dierenparadijsje aan de Nieuwe Keizersgracht
lees artikel

Ladder mei juni
lees artikel