Votulastkrant logo

Beschermde wijkgenoten

Je moet het maar net weten en er oog voor hebben. De meeste van ons lopen er zo aan voorbij: tongvarens bij het sluisje aan de Keizersgracht en stijf hardgras op het Willem van Noortplein. Twee beschermde planten. En het zijn niet de enige beschermde soorten die in de stad voorkomen. De 'Veldgids Beschermde Planten en Dieren Utrecht', net uitgebracht door de gemeente, laat zien dat de stad er vol mee zit.
Floris Brekelmans
Floris Brekelmans

Ik wandel door onze wijk met Floris Brekelmans, buurtgenoot en één van de auteurs. Hij wijst op een donkergroen plantje dat groeit op een muurtje op de Gruttersdijk. "Wilde marjolein. Beschermd, maar ook lekker in de pasta. Dit exemplaar siert de voorkant van de veldgids." Hij plukt een
blaadje, stopt het in zijn mond en stapt enthousiast verder, omlaag turend langs de kademuur. Een beschermde plant opeten, mag dat zomaar? "Ai, ik heb zojuist de Flora- en faunawet overtreden."

flora- en faunawet
De Flora- en faunawet vormt de aanleiding voor de veldgids. Deze wet is er om in het wild levende planten en dieren te beschermen. De gemeente moet hier rekening mee houden bij haar werkzaamheden. De veldgids helpt met behulp van afbeeldingen bij de herkenning van beschermde soorten en de locaties waar zij voorkomen. "Een paar jaar geleden werden de muren van de Weerdsluis schoongespoten door de gemeente. Dat moet nu eenmaal af en toe gebeuren," vertelt Floris. "De dienstdoende ambtenaar ging ijverig te werk, te ijverig. Want de beschermde varens vlogen in het rond, terwijl zij eigenlijk gespaard hadden moeten blijven. We hopen dat de veldgids bijdraagt aan het voorkomen van dit soort situaties."

bewustwording
Op straat, in putten, op muren, in woningen en parken: beschermde soorten komen overal voor, ook in onze wijk. Sommige soorten worden ook verkocht in tuincentra, waaronder gele helmbloem en prachtklokje. Eenmaal ontsnapt uit de tuin vallen zij onder de Flora- en faunawet. Floris vindt dat je de wet in zulk soort gevallen niet te star moet hanteren. "Het zou wat zijn als je geen onkruid van de straat mag halen omdat er verwilderde tuinplanten groeien. Van de andere kant zorgt de wet voor bewustwording ten aanzien van wilde natuur in de stad. Daar moet je zorgvuldig mee omgaan, ik hoop dat de veldgids daar aan kan bijdragen".

nestplaatsen
We lopen door de Adelaarstraat en Floris wijst naar boven. "Onder die dakpannen broeden 's zomers gierzwaluwen. De winter brengen ze door in zuidelijk Afrika, waarna ze weer terugkeren naar dezelfde dakpan. Heel wat nestplaatsen gaan verloren bij renovatie en isolatie van daken. Je houdt je aan de Flora- en faunawet door niet te werken in de periode dat de vogels broeden en door een nieuwe nestplaats aan te bieden. Bijvoorbeeld door een speciale nestkast op te hangen. Vaak is rekening houden met beschermde soorten heel eenvoudig." MT

Lees meer over: Natuur in Votulast Duurzaamheid en milieu

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2014 no. 2, maart 2014

'Hallo' tegen inbraken
lees artikel

Speelplek Check: Majoor Bosshardtplantsoen
lees artikel

Komt voor de bakker
lees artikel

Beschermde wijkgenoten
lees artikel

Het Ketelhuis
lees artikel

Stieltjesstraat en Dopplerhof opgeleukt met vogels
lees artikel

Behoud van Buurland
lees artikel

Biggen in de Griftsteede
lees artikel