Votulastkrant logo

Wijkverhalen

Komt voor de bakker

Rachid El Morabet is een bevlogen en hardwerkende man. Niet alleen voor zijn bakkerij met lunchroom, maar ook daarbuiten. Ik interview hem op een vrijdagochtend tussen de bestellingen door. Als hij zijn personeel instrueert heb ik even tijd om de vitrine te bestuderen. Gevulde Marokkaanse pannenkoeken, croissants uit Frankrijk, Turkse lekkernijen en Hollandse gevulde koeken, zoete en hartige heerlijkheden uit de hele wereld.
Komt voor de bakker
Komt voor de bakker

Al op zijn achttiende begon El Morabet een groentezaak aan de Willem van Noortstraat. Geleidelijk kwamen er samen met andere familieleden meer zaken bij: een supermarkt met slagerij op de Bemuurde Weerd en een in Den Haag, en de huidige lunchroom. De crisis noopte tot risicovermindering en inmiddels zijn de andere zaken verkocht en concentreert El Morabet zich op de bakkerij annex lunchroom. Hij vindt het heerlijk om klanten blij te maken, en om te verkopen. Dat zie ik ook als hij klanten bedient.

actief in de buurt
Nog enthousiaster wordt El Morabet als hij vertelt over zijn activiteiten in de buurt. Op een informele maar effectieve manier helpt hij de sociale veiligheid en de leefbaarheid te verbeteren. Een voorbeeld. Een buurvrouw kwam een keer nerveus de zaak in omdat ze niet meer naar haar auto toe durfde; er hingen regelmatig een paar dakloze jongeren omheen. Ze wilde eigenlijk de politie bellen, maar El Morabet haalde haar over om met zijn tweeën met de jongens te gaan praten. Ze raakten in gesprek en er ontstond wederzijds begrip; de jongens maakten excuses. Nu groeten ze elkaar en geeft de buurvrouw hen af en toe wat eten.

burenhulp
Een ander voorbeeld is een bijeenkomst die hij met buurtbewoners en de wijkagent organiseerde voor Burendag. De aanleiding was de stijging van het aantal inbraken in de buurt. Doordat men elkaar nu beter kent, weet men elkaar te vinden als er iets aan de hand is. Nieuwe initiatieven komen tot stand, zoals het aanvragen van meer groen in de straat en het voeren van actie tegen de hoge snelheid van auto's in de straat. Als er junks zitten op een plek waar kinderen wel eens spelen, gaat El Morabet samen met een paar grote mannen uit de buurt naar ze toe en legt vriendelijk uit dat het voor kinderen gevaarlijk is als er spuiten liggen of peuken van joints. El Morabet zorgt ook voor individuele bewoners. Zo ontmoette hij een volledig ontspoorde jongen uit de buurt en hield hem een spiegel voor. Dit leven of een ander leven? Dat hij de cultuur van de jongen kende hielp hier zeker: het lukte hen samen om de muur van schaamte af te breken. Ze spraken elkaar meerdere keren en inmiddels wordt de jongen taxichauffeur.

in contact blijven
Opgegroeid in de jaren tachtig in de Grietstraat in een tijd dat de voordeuren openstonden en de buurman binnenliep en 'ik haal even een pak melk uit jullie koelkast!' riep, hecht hij veel waarde aan sociale cohesie. El Morabets filosofie: "Je moet tegen anderen durven zeggen wat je dwars zit, dat werkt het beste. En als je dan een keer boos wordt op iemand is dat ook niet erg, als je in de buurt maar in contact blijft met elkaar." SM

Lees meer over: Wijkverhalen

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2014 no. 2, maart 2014

'Hallo' tegen inbraken
lees artikel

Speelplek Check: Majoor Bosshardtplantsoen
lees artikel

Komt voor de bakker
lees artikel

Beschermde wijkgenoten
lees artikel

Het Ketelhuis
lees artikel

Stieltjesstraat en Dopplerhof opgeleukt met vogels
lees artikel

Behoud van Buurland
lees artikel

Biggen in de Griftsteede
lees artikel