Votulastkrant logo

Wijkverhalen

Zeefdrukkerij Spant: oud ambacht met moderne techniek

Aan de Lauwerecht op de hoek van de Draaiweg zit in een voormalige houtzagerij een zeefdrukkerij. In dezelfde straat zit ook nog een herenkapsalon en een smid. Als ambacht past de zeefdrukkerij daar prima tussen, wat Rinus Siteur en Sjaak Schuur van drukkerij Spant een mooie gedachte vinden.

"Wat wij doen is eigenlijk een oud ambacht met moderne techniek," zegt Sjaak, en wijst op de moderne zeefdrukmachine die een prominente plaats inneemt in de drukkerij. We lopen naar de machine en ik krijg een cursus zeefdrukken voor beginners. Rinus gaat in sneltreinvaart door de werkzaamheden die leiden tot een mooie poster of een cd-hoesje, inclusief het gebruik van een rakel om de inkt door het gaas op het te bedrukken oppervlak te drukken.

Rinus Siteur en Sjaak Schuur van drukkerij Spant
Rinus Siteur en Sjaak Schuur van drukkerij Spantcd-hoes van kyteman
De studio van Kyteman is aan de overkant net te zien en Sjaak laat me het kartonnen hoesje zien van de eerste cd die Kyteman uitbracht. Gedrukt in deze drukkerij. Aan de muur hangen posters die hier gedrukt zijn en op de tafel liggen stickers en omslagen van boeken. Zomaar een greep uit de producten die in Spant bedrukt zijn.

overal posters
"We zijn zo'n dertig jaar geleden begonnen als 'huisdrukker' van de culturele sector. We maakten ondermeer de posters voor optredens en uitvoeringen op diverse podia in de stad. Als je dan na je werk naar huis fietste zag je overal door ons gedrukte posters in de stad hangen, dat was een mooi gezicht. Tot de huidige klantenkring behoort de gemeente Utrecht en het UMC die afdrukken nodig hebben die langjarig kleurvast zijn, een kenmerk van zeefdruk. "We zijn nu nog de enige zeefdrukkerij in Utrecht," zegt Sjaak. "En we zitten nu ook al weer 30 jaar in deze wijk."

voormalig houtzagerij
De voormalige houtzagerij, die prachtig gerestaureerd is, heeft alleen met de plek aan de gracht nog een link met het verleden. Hier werd het hout voor de zagerij van de boot uitgeladen waarna het er gezaagd aan de voorzijde uitkwam. De drukkerij is gevestigd in het achterste gedeelte van het gebouw, aan de voorkant werken nog twee zelfstandig grafisch ontwerpers die ook klant zijn. Grafisch ontwerpers zijn een belangrijke klantengroep van Rinus en Sjaak. "Het is de uitdagende kant van dit werk; creatief meedenken met ontwerpers om zo tot een mooie afdruk te komen. En voor jonge grafisch ontwerpers organiseren we met regelmaat een soort workshop hier om te laten zien wat er allemaal mogelijk is met deze techniek." Zeefdrukken kan op alle ondergronden uitgevoerd worden zolang het maar vlak is. "We hebben in de stad wel eens een ontwerp op een glazen deur van een winkel gedrukt. Daar hebben we de mogelijkheden voor en het is leuk om te doen."

geen copyshop
"Mensen lopen hier makkelijk binnen. Een enkeling denkt dan dat dit een copyshop is. Staan ze hier met een A4'tje in de hand waar ze een kopietje van willen hebben. Dan moeten we toch wel even uitleggen wat we hier eigenlijk doen, in zeefdrukkerij Spant." HJB

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2014 no. 1, februari en maart

OPROEP
lees artikel

Omrijden voor schonere lucht
lees artikel

speelplekcheck: Het Lommer
lees artikel

Zeefdrukkerij Spant: oud ambacht met moderne techniek
lees artikel

Elfhonderd krantjes in vijfenzeventig minuten
lees artikel

Puur Beweging, yoga-café aan de Bemuurde Weerd
lees artikel

Hoe kon dat nou?
lees artikel

Huisarts verhuisd
lees artikel

Beest en baas: kikkers en gekko
lees artikel

Votulastladder
lees artikel