Votulastkrant logo

De Vogelenburcht: het laatste krakersnest van Votulast

Het is niet de eerste keer dat in de Votulastkrant aandacht wordt besteed aan de Vogelenburcht. Dat heeft een reden: het sinds 2006 gekraakte pand aan de Menno van Coehoornstraat 40 heeft een boeiende historie. De Vogelenburcht wacht echter, ondanks deze historie, al jaren op de komst van de slopershamer. De vraag lijkt niet of, maar wanneer deze toeslaat.


Marco en Sharon zijn twee van de drie huidige bewoners van het in 1931 gebouwde pand. Echte krakers, met de idealen in het bloed. Kraken tegen leegstand, kraken voor een woning. De Wet Kraken en Leegstand, van kracht sinds oktober 2010, moet kraken echter een halt toe roepen. Een wet waartegen het college van B&W van gemeente Utrecht zich overigens heeft uitgesproken. De stad heeft namelijk veel te danken aan de kraakbeweging, waaronder Tivoli. "Ondanks die wet heeft Utrecht een zeer fanatieke kraakscene," vertelt huisvriend René. "We zijn de stad waarin het meeste wordt gekraakt, maar ook de stad waar het eerste pand is ontruimd op basis van de kraakwet." In Utrecht bestaan nog ongeveer dertig kraakpanden. In een deel van de panden vinden maatschappelijke en cultureleactiviteiten plaats. De Vogelenburcht heeft dienst gedaan als atelier, expositieruimte en eetcafé. "Het eetcafé is aan zijn succes ten onder gegaan," vertelt Marco. "We hadden plaats voor vijftig man, maar we moesten aan de deur 'nee' verkopen in verband met te grote drukte."

monument
Marco is weinig actief meer in de kraakscene. Hij bekommert zich alleen nog om zijn 'monument'. Want die status zou het moeten krijgen, als het aan hem ligt. Hij staat daarin niet alleen. Volgens bouwhistorisch onderzoeker Menze de Graaf, die een rapport over de Vogelenburcht heeft opgesteld, verdient de sloop heroverweging op grond van 'bouwkundige, culturele en stedenbouwkundige waarden'. En ook de buurt staat voor negenennegentig procent achter behoud van het pand. Monumentenzorg is bezig geweest met de Vogelenburcht, maar Marco heeft nooit het resultaat daarvan kunnen achterhalen. Van oorsprong was in het gebouw het Gemeentelijk Radiodistributiebedrijf gevestigd. In de jaren '70 is het in gebruik genomen door een buurtvereniging. Het kreeg toen de bijnaam 'Vogelenburcht'.

maatschappelijke functie
Op basis van de plannen uit 2000 zouden op het terrein zes woningen moeten verschijnen. Ook de naastgelegen panden aan de Stieltjesstraat moeten plaats maken voor nieuwbouw. Evenals de Vogelenburcht zijn ook deze panden eigendom van de gemeente. De huidige bewoners hebben een gebruikersovereenkomst met de gemeente, maar willen niet vertrekken. Marco vreest dat zodra zij hun biezen pakken, het snel gedaan is met het gebouw. Het liefst zien Marco en Sharon dat de Vogelenburcht een maatschappelijke functie krijgt, bijvoorbeeld een buurthuis. Zolang het unieke pand maar behouden blijft. Dat zij dan op zoek moeten gaan naar een nieuwe woning, deert Marco niet. "Wellicht ga ik huren of kopen, dan ben ik af van de onzekerheid dat ik elk moment mijn woning moet verlaten." Maar eerst hopen zij binnenkort te kunnen vieren dat de Vogelenburcht vijf jaar gekraakt is.
Meer weten over de Vogelenburcht? Kijk op www.vogelenburcht.nl FB

Lees meer over: Griftpark Historische panden Tuinwijk Vogelenburcht

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

no. 2, maart 2011

Veilige buurten door DNA?
lees artikel

Een kaartclub
lees artikel

Webwinkel voor wielrenkleding
lees artikel

De Vogelenburcht: het laatste krakersnest van Votulast
lees artikel

"Het gaat om de verwondering, niet om het weten"
lees artikel

De Zwaluwstraat
lees artikel

Ab Kools, Voorzitter Wijkraad Noordoost
lees artikel

Topper uit Tuinwijk
lees artikel