Votulastkrant logo

Van verdomhoekje naar parel langs de Vecht

Het heeft even geduurd. Maar na bijna twee jaar discussie, informatiebijeenkomsten, sanering en bouw is het toch gelukt: Park Veenhof is bijna klaar.

Helemaal aan de rand van Votulast, achter het nieuwe appartementencomplex aan het begin van de Draaiweg, en direct aan de Vecht, ligt het park Veenhof. Op dit moment legt de gemeente de laatste hand aan de inrichting. Dat was een traject met lange adem.

Zicht op Park Veenhof
Zicht op Park Veenhofdonker hoekje
Al jaren stond er op de hoek van de Draaiweg een leeg en verpauperd pand dat ooit een bakkerij was geweest. Achter het pand lag een klein pleintje met een aantal parkeerplaatsen. Het pleintje was een donker hoekje en iedereen kon er gewoon zijn gang gaan. Dat zorgde voor allerlei overlast voor omwonenden.

geen parkeerplaatsen!
In 2009 werd het pand gesloopt, de grond gesaneerd en begon de bouw van een nieuw appartementencomplex. En ook het plein werd aangepakt. Kerstin Steinhart, bewoner van het nieuwe complex, kan zich de eerste bewonersbijeenkomst nog goed herinneren. "Begin 2012 presenteerde de gemeente de plannen voor de inrichting van de naastgelegen openbare ruimte. Zij wilden dit min of meer in de oorspronkelijke staat terugbrengen. Daar waren we niet zo blij mee. Wij wilden graag een park dat we 's nachts konden afsluiten. Geen parkeerplaatsen!"

prachtig ontwerp
Wat volgde was een lang en taai traject. Maar uiteindelijk is het ontwerp prachtig geworden. Robbert Schouls woont al acht jaar in een huis grenzend aan het pleintje en was met vele andere bewoners nauw betrokken bij het traject. "Ik heb wel eens gedacht, 'ga ik het ooit nog meemaken?', maar uiteindelijk is het gelukt. En petje af voor de gemeente. Toen eenmaal een aantal hobbels genomen waren, zijn onze wensen uiteindelijk grotendeels meegenomen in het plan."

parel langs de Vecht
Juriaan Horseling van de gemeente Utrecht was projectleider van het traject. "In het eerste besluit was aangegeven dat de parkeerplaatsen terug moesten komen. Inmiddels was ook de visie Vechtoevers vastgesteld. De bewoners wilden een 'parel' langs de Vecht, wat bij deze visie aansloot.
Het parkeren was een ingewikkeld vraagstuk. Hierover is een raadpleging in de wijk geweest en we moesten nagaan of er nog voldoende parkeergelegenheid in de wijk was. Daarna moest dit voorgelegd worden aan verschillende wethouders (verkeer, ruimtelijke ordening en groen). Dit kostte veel tijd. Al met al lag de problematiek zo gevoelig dat dit veel tijd kostte. Mogelijk kan dit bij nieuwe projecten eerder ingezien worden en leiden tot sneller resultaat."

eetbare tuin
Uiteindelijk is iedereen tevreden. De gemeente is blij dat de doelen uit het groenprogramma gehaald zijn. En de bewoners zijn ook blij met het nieuwe park. Kerstin: "Het is deels een eetbare tuin die we gezamenlijk zullen onderhouden." Robbert is blij dat het onderlinge contact veel verbeterd is. "Ook al is het park nog niet af, ik merk dat ik veel meer contact hebt met de buren en dat de sociale controle veel groter is. Daardoor is de leefbaarheid hier enorm verbeterd." Naar verwachting zal het park eind december opgeleverd worden. MT

Lees meer over: Lauwerecht

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2013 no. 6, december januari

Oproep
lees artikel

Verkeersknelpunt? Verkeersmeldpunt!
lees artikel

Even Buurten in de Premierflat
lees artikel

Van klassieke Mercedes tot zonnepanelen
lees artikel

Illustratrice/ grafisch ontwerpster Christine Thau
lees artikel

Servaas naar Noorderlicht
lees artikel

Van verdomhoekje naar parel langs de Vecht
lees artikel

De geur van speculaas
lees artikel

Brandweerauto Fred
lees artikel

Votulastladder
lees artikel