Votulastkrant logo

Wijkverhalen

Waarom de molen niet meer draait

Hoe staat het met de molen op de Adelaarstraat? Wanneer gaan de wieken weer draaien? Wat inspireert een molenaar tot dit vak? Dit jaar bestaat molen 'Rijn en Zon' 100 jaar. Ter gelegenheid daarvan een interview met de molenaar: Jan Wilten.


Achter de molen, op het parkeerplaatsje, liggen kleine molenstenen verwerkt in het plaveisel. Ze komen van een mosterdmaalderij aan de Lauwerecht die in de zeventiger jaren werd afgebroken. Bijna werd in die tijd ook 'onze' molen aan de Adelaarstraat gesloopt vanwege geplande stadsuitbreiding. Gelukkig is dat dankzij aankoop door de gemeente niet gebeurd, en werd de molen in 1977 gerestaureerd.

Rijn en Son

Wanneer en hoe kwam de molen er eigenlijk? De oorspronkelijke Rijn en Son stond vroeger op het Paardenveld. Toen daar in 1912 een groenteveiling gepland werd, moest de molen gesloopt worden. Molenaar Jan Korevaar bouwde een nieuwe molen aan de Adelaarstraat, een hoge met de kap op 32 meter, de hoogste van de provincie Utrecht. Korevaar gebruikte moderne technieken: op de wieken kwamen jaloezieën, een soort luxaflex, waardoor je geen zeil nodig had, maar afhankelijk van de hoeveelheid wind de jaloezieën meer open of dicht gaan. Deze zogenaamde 'zelfzwichting' werd de molen tijdens een storm in 1949 echter bijna fataal, toen de wieken op hol sloegen en hij daardoor zo beschadigd was dat hij daarna niet meer kon draaien.

Geen droog brood

Molenaar Korevaar werd opgevolgd door zijn zoons, en sinds zo'n 30 jaar woont en werkt molenaar Jan Wilten in de molen. Maar Wilten is niet alleen molenaar: "Met het malen van graan valt geen droog brood te verdienen: wat de molen in een week maalt doet een fabriek in een half uur. Ik doe daarom ook ander werk."

Molenmaker

Wilten is molenmaker: hij restaureert historische windmolens in het hele land. Als kind woonde hij naast een graanmaalderij; elk vrij uur bracht hij er door. Omdat er voor molenbouwer geen aparte opleiding bestond, deed hij MTS Bouwkunde. Het echte vak leerde hij als stagiair bij een molenmaker in de Achterhoek. Op een smidsvuur zelf bouten, kettingen en scharnieren maken, hout van allerlei soorten leren zagen en een vergroeiing in een balk juist gebruiken ten gunste van de constructie. In een oude molen moet alles met de hand gemaakt worden; niets is immers van standaardformaat.

Draaiende wieken

Het handwerk maakt het restaureren van windmolens duur. Misschien is de opknapbeurt in de zeventiger jaren er wat zuinig aan toegegaan, want twee jaar geleden is een belangrijke balk in de kap gebroken. Hierdoor kunnen de wieken niet meer draaien. Nu moet een windmolen sowieso elke 40 jaar grondig gerestaureerd worden, en stond de restauratie dus al op de planning van de gemeente. Het werk zal binnenkort beginnen. Wilten schat in dat Votulast de 101ste verjaardag van de molen met draaiende wieken kan vieren.

God's adem

Wilten heeft nog een bijzondere roeping naast zijn restauratiewerk. Hij heeft op zijn 32e alsnog gymnasium gedaan en heeft daarna enkele jaren theologie gestudeerd. Hij is actief in de gemeente van de Tuindorpkerk, waar hij onder andere kindercatechisatie geeft. "De kinderen komen ook altijd een keer in de molen kijken, om te zien hoe de wind de wieken in beweging zet, en God's adem zo mensen van stilstand naar beweging brengt." SM

Lees meer over: Historische panden Vogelenbuurt

Reacties

Mooi verhaal van een gedreven man! Mooi hoe je je gaven inzet voor de maatschappij en voor God.

Doen wij (deepdeep.nl) ook en willen graag in contact komen.
door Stephanie Dekker op zaterdag 23 april 2016 om 21:36

Wat een mooi verhaal...
In de verte komt de naam van Jan Wilten weer boven water...een bijzondere jongen destijds, hij wilde graag alles leren van mijn vader Molenbouwer Guus Beckers.
Mooi dat hij in de molen woont en er een mooi vak bij heeft geleerd.
door Elly Hofsteenge- Beckers op maandag 11 mei 2015 om 01:11

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2013 no. 5, oktober en november

Bouw je eigen huis
lees artikel

Borrelen met de buren in de Nieuwe Koekoekstraat
lees artikel

Waarom de molen niet meer draait
lees artikel

Bomen weg? No shit!
lees artikel

Teddies in space
lees artikel

Mens en Wijk
lees artikel

Bewust Biologisch Lekkers
lees artikel

Mooi staan wezen
lees artikel

Votulastladder
lees artikel