Votulastkrant logo

Even Buurten

Borrelen met de buren in de Nieuwe Koekoekstraat

Beter een goede buur dan een verre vriend? De Votulastkrant gaat dit jaar eens onderzoeken of dat aloude spreekwoord klopt! Deze keer: borrelen met de buren in de Nieuwe Koekoekstraat.

Eenmaal per jaar zitten bewoners van de Nieuwe Koekoekstraat gezamenlijk op straat. Dan organiseren buurvrouwen Germa Borst en Xantha van der Vos een straat-buffet (op de foto krijgen zij als dank een bloemetje). Het principe is simpel: iedereen die komt maakt iets lekkers te eten en neemt iets te drinken mee. Ook een eigen stoel, bord, bestek en mogelijk ook een tafeltje om spullen neer te zetten. Meestal net na de vakantie, eind augustus of begin september. Een paar dagen van tevoren krijgen buren een flyer in de bus met een aankondiging, en dan maar kijken wie er komt. En dat werkt goed, het is altijd gezellig!

Germa en Xantha verdienen een bloemetje
Germa en Xantha verdienen een bloemetjemensen leren kennen
Germa vertelt: "We zijn dit in 2005 begonnen nadat Nardie Eijsberg met het idee kwam om iets te organiseren om meer mensen in de straat te leren kennen. We hebben best lang gezeten om te kijken hoe we dat goed konden aanpakken. We wilden geen groot straatfeest, om de gelegenheid te hebben om echt met elkaar te kunnen praten, en bovendien krijg je dan met vergunningen te maken. Destijds was de Koekoekstraat opgebroken en toen was er een spontane actie dat iedereen tafels, stoelen en eten meenam en midden in de straat met elkaar ging eten. Dat hebben we toen zo vervolgd, een kleinschalig straatbuffet, en dat bleek een geslaagde formule. Het sympathieke is vooral dat iedereen iets meeneemt, zonder verplichting om te komen. Er is inmiddels een harde kern aan buurtborrelaars ontstaan. De kracht is dat we het met z'n allen doen. Kiki en Henk van Voorst zijn altijd goede mee-regelaars, en ook hebben we vaak zaken als dans, vuurspuwen, en dit jaar hadden we prachtig accordeonspel en zang. Het eindigt wel altijd om 22.00 uur om omwonenden niet te storen."

straatbuffet
"We doen het jaarlijks, met uitzondering van vorig jaar, toen was het weer te slecht. Dat is altijd afwachten, vandaar dat we het zo kort van tevoren regelen." De reikwijdte van het straatbuffet is in de loop van de jaren gegroeid. "Eerst deden we beperkt uitnodigingen in de bus, vanaf garage Dingemans tot net na het bruggetje, inmiddels flyeren we door tot aan Guusjes. Het is helaas een te lange straat om helemaal uit te nodigen, dan herkennen mensen elkaar niet meer." AB

Lees meer over: Vogelenburcht

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2013 no. 5, oktober en november

Bouw je eigen huis
lees artikel

Borrelen met de buren in de Nieuwe Koekoekstraat
lees artikel

Waarom de molen niet meer draait
lees artikel

Bomen weg? No shit!
lees artikel

Teddies in space
lees artikel

Mens en Wijk
lees artikel

Bewust Biologisch Lekkers
lees artikel

Mooi staan wezen
lees artikel

Votulastladder
lees artikel