Votulastkrant logo

Een goed gesprek en gezelligheid

In een onopvallend pand, op de hoek van de Juliusstraat en de Kardinaal de Jongweg is sinds een jaar het activiteitencentrum Mihai Nesu gevestigd - een onderdeel van (thuis)zorgorganisatie Joost Zorgt. Binnen zitten de zorgvragers: meneer de Groot drinkt rustig zijn kopje koffie bij de krant, terwijl Fransje in een boek bladert.

Ineke van Dongen, coördinator van het centrum vertelt: "We bestaan nu een jaar en hebben nog steeds veel plek voor nieuwe zorgvragers. Doel van het activiteitencentrum is om ouderen uit de eenzaamheid te halen. Daarbij staat hun ontwikkeling centraal. We doen allerhande activiteiten, niets moet, alles mag. Dat maakt dat iedereen hier kan doen waar hij of zij zin in heeft. We lunchen iedere dag samen en het is ook mogelijk om te helpen koken en te blijven eten. Aan het einde van de dag doen we vaak een gezelschapsspel. Iedereen is hier welkom. Voor mensen met een indicatie, bijvoorbeeld op het gebied van eenzaamheid of sociale redzaamheid, wordt bezoek vergoed vanuit de awbz."

Gezellige dagbesteding in Mihai Nesu
Gezellige dagbesteding in Mihai Nesuophalen en thuisbrengen
"Wat onze aanpak bijzonder maakt is dat wij de mensen thuis ophalen en aan het einde van de ochtend of middag weer thuis brengen. Dat betekent dat ze geen gedoe hebben met een taxi en niet op hete kolen hoeven te zitten als we een dag wat later eten. In principe kunnen we iedereen ophalen in Utrecht, alleen rolstoelvervoer lukt ons nog niet. We hebben hier wel een rollator staan voor de mensen die slecht ter been zijn."

van knutselen tot museumbezoek
Ineke: "Eén van de leuke aspecten van ons activiteitencentrum is dat zorgvragerselkaar aansteken en uitnodigen om een nieuwe activiteit uit te proberen. Zo is Fransje heel creatief en daardoor wordt er hier veel geknutseld. We hebben al eens gemozaiekt en draadfiguren gemaakt. Dat zijn activiteiten die veel ouderen thuis niet doen. Het is leuk dat ze hier ontdekken dat ze creatief zijn en dat ze er plezier aan beleven om kunstwerken te maken."
"Meestal doen we hier binnen activiteiten. We hebben daar allerlei materialen voor en bijvoorbeeld ook een hele rij boeken voor mensen die graag lezen. Als het mooier weer wordt zullen we ook vaker naar buiten gaan. Soms gaan we nog wat verder weg. We hebben voor de anwb al meermaals een museum getest, dat was ook heel leuk. Gezelligheid is belangrijk."

nieuwe mensen ontmoeten
Dat beamen de aanwezige zorgvragers. Meneer de Groot: "Ik kom hier vijf dagdelen per week. Ik vind het fijn om hier te zijn. Het is hier gezellig en er wordt goed voor me gezorgd. Ik woon in een groot vierkamerappartement en daar ben ik vaak eenzaam. Mijn dochters wonen ver weg en kunnen
niet altijd op bezoek komen. Hier ontmoet ik nieuwe mensen. Ook hebben we vaak goede gesprekken. Niet alleen maar over het weer, maar ook echt over de dingen die mij
bezig houden."

vraagbaak
Ineke: "Die ruimte voor een goed gesprek breiden we in juni uit met de vraagbaak. Daar kan iedereen terecht met een sociale, praktische of zorgvraag of voor een goed gesprek. We hopen dat steeds meer mensen ons zo weten te vinden." GM

Lees meer over: Vogelenbuurt Lauwerecht Staatsliedenbuurt Tuinwijk

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2013 no. 4, juli, augustus & september

Welzijnswerk op de schop; Cumulus stopt
lees artikel

Kinderen in de Griftparkboom
lees artikel

De Staatslieden Art Community
lees artikel

Een goed gesprek en gezelligheid
lees artikel

Supermarkt uit nostalgie
lees artikel

Fijn plekje voor mens en pad
lees artikel

Stampen als beren, sluipen als muisjes
lees artikel

Four wheel Delftsblauw
lees artikel