Votulastkrant logo

Lente in Griftsteede

De stadsboerderij in het Griftpark ligt er vredig bij in een winters zonnetje en veel dieren scharrelen al buiten. Het Griftpark bestaat uit een skatepark, basketbalveld, hondenuitlaatplek, bloemen en kruidentuin, wandelroutes, restaurant en stadsboerderij 'Griftsteede'. Het begin van de lente bracht ons naar de boerderij.
...heb je witte wol?
...heb je witte wol?

We betreden de hal en het eerste wat ons opvalt is een poster met alle geboortes. De nieuwe aanwinsten maar ook de nog uitgerekende dieren.

In de lente zijn de schapen en geiten drachtig; mede door de dierverzorgers van de stadsboerderij, al klinkt dat raar. Maar de dierverzorgers van de stadsboerderij plannen de dekkingen zo dat de jongen niet allemaal op dezelfde tijd geboren worden. Er wordt alleen gefokt met de grotere dieren: de landbouwhuisdieren zoals de schapen, geiten, koeien en kippen. De cavia's, konijnen en ratten hebben allemaal wel een maatje waarmee ze in een hok zitten, maar mannetjes en vrouwtjes worden gescheiden gehouden.

gereguleerde geboortegolf
Wanneer een dier drachtig is wordt dat goed in de gaten gehouden. Maar het is niet noodzakelijk dat er een dierenarts aanwezig is bij de bevalling. Twee weken voor de bevalling gaan de dieren naar een wei waar ze niet meer direct in contact komen met mensen. Een paar dagen voordat het dier is uitgerekend gaat zij naar binnen om zich helemaal voor te bereiden op de bevalling. Dierverzorgster Femke van der Rijst vertelt dat het dier vlak voor de bevalling veel dikkere uiers krijgt vanwege de melk. Daar hadden ze laatst met schaap Doortje een probleempje mee: twee weken voordat
ze was uitgerekend stonden haar uiers al vol met melk. De dierverzorgers verwachtten snel iets maar er gebeurde niets... Ze hielden de gezondheid van Doortje goed in de gaten maar die bleef gewoon goed Gelukkig werd na drie weken eindelijk de drieling geboren, zonder enig probleem.
"Eerst komt de waterblaas, en zie je de bovenkant van de hoefjes," vertelt Femke. "Daar kun je aan zien of het lammetje goed ligt." Doortje had wel een uierontsteking opgelopen waardoor de lammetjes extra flesvoeding moesten krijgen. Na de bevalling blijven de dieren nog twee weken in de
stal, zonder bezoekers, in verband met de hygiëne.

dierverzorger
De dierverzorgers van Griftsteede hebben allemaal een beroepsopleiding gevolgd, en ook nog cursussen verloskunde gedaan. Tot slot vertelt Femke wat er zo leuk is aan haar baan. Het leuke is dat het zo afwisselend is: van een schaap helpen bevallen tot poep ruimen en van kinderen vertellen hoe ze een konijn moeten aaien tot een interview geven.

Met dit stukje rondt Fanny de Vries haar maatschappelijke stage bij de Votulastkrant af. FdV

Lees meer over: Griftpark

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2013 no. 3, mei

Votulastladder
lees artikel

Meer groen op straat
lees artikel

Het plein achter de Draaiweg
lees artikel

Een man met twee rechterhanden en een grote auto
lees artikel

Geven en (in)nemen bij Café Averechts
lees artikel

Wijsheid en genezende krachten in het Griftpark
lees artikel

Detour
lees artikel

Lente in Griftsteede
lees artikel

Knalroze met zebrabekleding
lees artikel