Votulastkrant logo

Geven en (in)nemen bij Café Averechts

Zuipen voor Zimbabwe, borrelen voor Biafra, hijsen tegen honger... Café Averechts omschrijft hun praktijk zoals het is. Het café, gerund door vrijwilligers, geeft alle winst weg aan goede doelen. Eén van die manieren is via de fooienpot. Tijd om ook eens ideëel wat te gaan drinken!
Spek de fooienpot, steun het goede doel
Spek de fooienpot, steun het goede doel

Je kunt het overal in het café op de posters lezen: de fooi die je geeft gaat naar het goede doel. Iedere twee maanden wordt de inhoud van de fooienpot verzameld en geteld. Vanuit de winst wordt het dan verdubbeld en aan een goed doel gegeven. Klinkt simpel. Het is echter niet zomaar geregeld, er gelden strenge eisen voor de ingediende aanvragen. Zo moet het project kleinschalig zijn en gericht op structurele vooruitgang om de zelfredzaamheid van kansarme mensen te vergroten. Geen incidentele voedselhulp dus. Overheadkosten worden niet vergoed en een KvK registratie, referentie en gedegen begroting moeten ingeleverd worden. Een geselecteerd project krijgt dan ook behoorlijke steun, de door Averechts overgemaakte bedragen zijn gemiddeld zo'n 2000 euro per keer.

projecten
Er is wel eens een ludieke aanvraag binnengekomen voor 'vliegtickets om in Afrika te gaan helpen', maar de meeste aanvragen zijn serieus. Zaken waar we hier niet bij stil staan, zoals herbruikbaar maandverband in Oeganda, zodat de meisjes naar school kunnen. Meestal ver weg, maar ook dichterbij zijn doelen gesteund, zo heeft Stichting LOS (Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt)
in Utrecht wel eens de fooienpot ontvangen. Het project van de maanden maart en april is Stichting ABaCus, die houten leermiddelen verzamelt voor de lagere school in Ghana, en ook lokale productie van deze middelen wil opzetten. Van alle projecten volgt een terugkoppeling, met foto's die allemaal weer in het café opgehangen worden.

iets extra's?
En zo worden de bezoekers gestimuleerd om vooral fooi te geven. Dat kan door de barvrijwilligers die actief lubben voor een extra donatie, ook zijn er wel gerichte acties. Er zijn wel eens benefietdiners georganiseerd. Een Italiaanse ijssalon heeft wel eens een grote bak ijs gedoneerd voor de verkoop. Of soms geeft een dinergast een enorme fooi. Alles wordt netjes bijgehouden, de lijst laat zien dat de bedragen flink optellen. De medewerkers zijn dan ook terecht trots op het resultaat. Overigens is de fooienpot niet de enige manier waarop Averechts goede doelen steunt. Na het betalen van de rekeningen worden van de overgebleven winst ook periodieke giften gedaan. Er zijn dus twee routes die naar het goede doel leiden.

30 jaar belangeloos
Daar waar andere kroegen na een paar jaar verdwijnen, bestaat Café Averechts in april al 30 jaar. Het draait nog steeds op volle kracht dankzij een groot team enthousiaste vrijwilligers en ook de bezoekers blijven uit alle hoeken van Utrecht komen. De meesten komen vermoedelijk vanwege de ideële insteek van het café. Ter ere van het jubileum is dan ook een grote feestweek georganiseerd.
Helaas konden we in deze krant daar geen reclame meer voor maken. Daarom een andere oproep: ga ook wat drinken in Café Averechts voor de gezelligheid en het goede doel. En vergeet daarbij de fooienpot niet. AB

Lees meer over: Vogelenbuurt

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2013 no. 3, mei

Votulastladder
lees artikel

Meer groen op straat
lees artikel

Het plein achter de Draaiweg
lees artikel

Een man met twee rechterhanden en een grote auto
lees artikel

Geven en (in)nemen bij Café Averechts
lees artikel

Wijsheid en genezende krachten in het Griftpark
lees artikel

Detour
lees artikel

Lente in Griftsteede
lees artikel

Knalroze met zebrabekleding
lees artikel