Votulastkrant logo

Even Buurten

Het plein achter de Draaiweg

Beter een goede buur dan een verre vriend? De Votulastkrant gaat dit jaar eens onderzoeken of dat aloude spreekwoord klopt! Deze keer gaan we even buurten op het plein. Verscholen achter een ijzeren hek aan de Draaiweg ligt een pleintje. In het midden staat een speeltoestel, aan de randen staan een paar bankjes en een picknicktafel. En op zonnige dagen is het hier altijd gezellig.

bakkie koffie
Als ik op een zonnige zaterdagmiddag het pleintje oploop is het nog vrij rustig. Maar al snel lopen mensen langs, schuiven aan en in een mum van tijd zit iedereen achter een bakkie koffie. Een half uurtje later staat de soep op tafel. Typisch voor het pleintje. "Het is net een gezamenlijke tuin. In de zomermaanden zitten we nooit in onze eigen achtertuin, altijd op het plein. We eten hier vaak met elkaar. Niet alleen gezellig, ook heel handig. Want staat je eigen eten je niet zo aan, kun je altijd je bordje ruilen met de buren." Ik zit lekker in het zonnetje aan de picknicktafel met Erwin, Sasja, Marcel, Anneke en Riet. Ze vertellen enthousiast over hun plein. Dit deel was altijd leeg, omdat de nooduitgangen van het (inmiddels gesloten) café en het tegenoverliggende kantoorpand hierop uitkwamen. Aan de andere kant grensde de achtertuinen van de huizen aan de Verenigingstraat. Zodoende werd het al snel een plek waar mensen samenkwamen.
alles oranje
"Tijdens een EK- of WK-voetbal zetten we altijd een tent aan de ene kant van het plein. En dan versieren we alles oranje. De wedstrijden van Nederland kijken we hier dan met z'n allen. De een neemt hapjes mee, de ander iets te drinken en kijken maar! Ook hebben we wel feesten op het plein gehad, met muziek en karaoke. En heel vroeger ging tot in de vroege uurtjes de polonaise vanuit het café over het plein en weer terug." Erwin en Sasja wonen hier inmiddels achttien jaar. "Toen we hier net kwamen wonen hebben we een grote schommel neergezet. De gemeente was daar niet zo blij mee en een paar jaar later hebben zij de huidige speeltoestellen geplaatst." Het onderhoud wordt grotendeels door de bewoners zelf gedaan en deels door de gemeente. Ze vinden dat het plein eigenlijk weer een opknapbeurt nodig heeft. Hoewel het plein een schare vaste bezoekers heeft, komen hier ook anderen. Er staat en hekje omheen en er zit vaak een groepje mensen, maar dat hoeft niemand af te schrikken. Iedereen is welkom op het plein!

Heeft u ook een bijzonder buurtcontact waar u graag over wilt vertellen? Laat het ons weten via info@votulastkrant.nl, dan staat uw verhaal hier misschien volgende keer! MT

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2013 no. 3, mei

Votulastladder
lees artikel

Meer groen op straat
lees artikel

Het plein achter de Draaiweg
lees artikel

Een man met twee rechterhanden en een grote auto
lees artikel

Geven en (in)nemen bij Café Averechts
lees artikel

Wijsheid en genezende krachten in het Griftpark
lees artikel

Detour
lees artikel

Lente in Griftsteede
lees artikel

Knalroze met zebrabekleding
lees artikel