Votulastkrant logo

Huren, kraken, slopen, kopen?

Ze hebben de laatste jaren een roerig bestaan gekend. Op het nippertje gered van de sloop, jarenlang tijdelijk bewoond en afgelopen januari woedde er brand - vermoedelijk aangestoken. Nu wil de gemeente ervan af en biedt ze te koop aan. De karakteristieke panden op de hoek van de Stieltjesstraat en Menno van Coehoornstraat blijven daarmee overeind staan. De renovatieplannen roepen echter vragen op.

Het rijtje panden staat aan de rand van het Griftpark, ingeklemd tussen de jaren tachtig nieuwbouw van de Dopplerhof. De panden, waaronder De Vogelenburcht, werden vele jaren tijdelijk bewoond, omdat de gemeente ze eigenlijk wilde slopen. Op de vrij te maken ruimte waren plannen voor nieuwbouw in de stijl van de Dopplerhof in combinatie met koopwoningen. De plannen wilden echter maar niet concreet worden en de slopershamer bleef dus opgeborgen.
De karakteristieke panden op de hoek van de Stieltjesstraat en Menno van Coehoornstraat
De karakteristieke panden op de hoek van de Stieltjesstraat en Menno van Coehoornstraatcultuurhistorische waarde
De buurt protesteerde tegen de voorgenomen afbraak en met resultaat. De gemeente kreeg oog voor de oude bebouwing en kondigde afgelopen jaar aan definitief af te zien van sloop. De panden kregen onlangs zelfs de kwalificatie 'van cultuurhistorische waarde', één categorie onder de monumentenstatus.

krakers
Nu er eindelijk concrete plannen worden gemaakt voor de panden, komt er ook duidelijkheid voor de huidige bewoners. Sommige huizen werden al jarenlang bewoond op tijdelijke basis. Aan deze vorm van bewoning komt een einde. Dat geldt ook voor de bewoning door krakers die inmiddels in een aantal panden, waaronder de Vogelenburcht, waren getrokken.

brandstichting?
Het pand op de hoek van de Stieltjesstraat en de Menno van Coehoornstraat stond al enkele weken leeg, toen er in januari brand uitbrak. Het pand brandde van binnen vrijwel geheel uit; maar het casco is wel behouden gebleven. Al snel gingen zowel de buurt als de politie ervan uit dat de brand aangestoken was. Wie daarvoor verantwoordelijk is en waarom dit gebeurd is, blijft vooralsnog
onduidelijk. De politie heeft zelfs een compositiefoto van de vermoedelijke dader verspreid, maar dat leidde nog niet tot een aanhouding.

renovatie: hoe hoog?
Nu de woningen te koop staan, wordt duidelijk hoe de panden er uiteindelijk uit komen te zien. Een deel van de bebouwing gaat gesloopt worden en enkele hoge bomen in de tuin zijn inmiddels al gerooid. Om aan genoeg woonoppervlakte te komen, mag de koper van de Vogelenburcht het pand voorzien van een extra verdieping - iets wat niet uit het door de gemeente verspreidde wijkbericht valt op te maken. Desgevraagd geeft de gemeente aan dat deze verhoging binnen het bestemmingsplan past. Waar de buurt eerder te hoop liep tegen de komst van een flatgebouw op deze plek, lijkt een nieuw protest tegen deze verhoging van de bestaande bouw weinig kansrijk. NVDH

Lees meer over: Historische panden

Reacties

Hoi votulastkrant
ik ben blij dat deze panden zijn af brand ik komt daar vaak maar volgens Tom is het een drama voor krakers die daar wonnen de VVD Utrecht heeft schiftelijk vraag gesteld aan collge b+w
Gr. Tom
door Tom op donderdag 28 maart 2013 om 08:27

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2013 no. 2, maart 2013

Afval-overlast in Votulast
lees artikel

Oude mensen moet je niet vertroetelen
lees artikel

Subup
lees artikel

Ontmoetingen in De Leeuw
lees artikel

Huren, kraken, slopen, kopen?
lees artikel

Dank je de Koekoek
lees artikel

Votulast telt vogels
lees artikel

Een Californische Ford F100
lees artikel