Votulastkrant logo

Rubriek: Wijkkunsten

Subup

Hoe creatief is Votulast? Op zoek naar kunstenaars blijken er veel in Votulast te wonen en werken. In de tweede aflevering van deze 6-delige rubriek: ambitieus kunstenaarsinitiatief Subup.

"Wij zijn geen galerie hoor!" Kunstenares Eline Peek zegt het nog een keer duidelijk. Oké, géén galerie dus. Maar wat is Subup dan wel? Subup is een nieuw kunstenaarsinitiatief. In de kelder van een creatieve broedplaats aan Gruttersdijk nummer twaalf kunnen kunstenaars terecht met installaties - of ander werk - waarvoor in het reguliere galeriecircuit weinig ruimte is. Eline: "We zijn er voor werk dat je niet boven de bank kunt hangen."

.org installatie, Elaine Vis en Tijmenrockt in subup (foto: Herman van Doorn)
.org installatie, Elaine Vis en Tijmenrockt in subup (foto: Herman van Doorn)pop-up
Subup is geïnitieerd door kunstenaars Eline Peek, Trix Arensman, Willem Willms en Herman van Doorn, vanuit een behoefte aan een aanvulling op het beperkt aantal tentoonstellingsmogelijkheden in Utrecht. Eline werkte al in het pand aan de Gruttersdijk. "Sophies kunstprojecten had een kelder. Die is leeggehaald, en nu hebben wij een kelder. De kelder is het 'sub'-gedeelte binnen onze naam, het 'up'- gedeelte is de mogelijke toekomst. We hopen namelijk dat op verschillende plekken in Utrecht dit initiatief kan gaan opduiken, 'oppuppen', zeg maar. Het zou mooi zijn als er een netwerk ontstaat waarbij allerlei kunstenaarsinitiatieven in de stad ontstaan onder de paraplu van Subup."

dwingende ruimte
Je denkt niet meteen aan een expositieruimte als je de trap afdaalt naar de kelder. De kelder is een vrij kleine, industrieel ogende ruimte. Beton en staal, ruw en ongepolijst. Een ruimte waar misschien niet alle kunstwerken even goed tot zijn recht komen. Eline: "Dat klopt ja. Het is een ruimte die vraagt om een bepaald soort werk. De vorige exposanten hebben zich ook laten inspireren door de ruimte bij het maken van hun werk, site-specific werk heet het dan. Trix: "Het is een vrij dwingende ruimte." Eline: "Als je leuk bloemen schildert, dan sla je toch de plank een beetje mis." Trix vult aan: "Ook al kan het heel goed zijn, dan is het toch voor de ruimte een beetje minder geschikt. Omdat kunstenaars voor exposities hier veelal site-specific werk zullen maken, kost de voorbereiding werk. Voor het najaar hebben we wel al een aantal aanvragen binnengekregen. We hebben nu al wel een pop-up: een expositie op locatie in het brugwachtershuisje aan de Leidsekade van Marie-Line van Vuuren."

kwaliteit
Ze openden met een tentoonstelling van gevestigd kunstenares Elaine Vis en Tijmenrockt en zetten daarmee een kwaliteitsstandaard. Eline: "Het geeft goed aan op welk niveau wij het liefst zouden willen opereren. De bedoeling is dat kunstenaars een plan kunnen indienen voor deze ruimte, en een commissie van kunstenaars de kwaliteit zal gaan bewaken." De reacties uit de kunstwereld op de eerste expositie waren erg positief. Museumdirecteuren en galeriehouders zijn meteen vrienden geworden op facebook en hebben hun waardering uitgesproken. "Het is echter wel een initiatief, en moet in die zin wel door kunstenaars opgepikt worden. Gebeurt dit niet, ja dan houden wij er ook weer mee op."

Ben jij professioneel werkend kunstenaar en heb je een goed plan voor een tentoonstelling? Meld je aan bij subup2013@xs4all.nl . Weten wat er komen gaat? Blijf op de hoogte via facebook:
www.facebook.com/subuputrecht FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2013 no. 2, maart 2013

Afval-overlast in Votulast
lees artikel

Oude mensen moet je niet vertroetelen
lees artikel

Subup
lees artikel

Ontmoetingen in De Leeuw
lees artikel

Huren, kraken, slopen, kopen?
lees artikel

Dank je de Koekoek
lees artikel

Votulast telt vogels
lees artikel

Een Californische Ford F100
lees artikel