Votulastkrant logo

Votulast telt vogels

Jaarlijks organiseert de Vogelbescherming in januari de Tuinvogeltelling waaraan iedereen mee kan doen. De verzamelde gegevens worden gebruikt voor onderzoek naar vogels. Deelnemers tellen een half uur lang alle vogels die ze in hun tuin zien en geven deze vervolgens digitaal door aan de Vogelbescherming die er overzichten van publiceert waarop je per postcodegebied kunt zien welke vogels hoe vaak geteld zijn. Ook voor Votulast zijn de resultaten terug te vinden. Als je die met de landelijke top 10 vergelijkt valt direct op dat de huismus, die landelijk bovenaan staat, in onze wijk veel lager staat. Floris Brekelmans, stadsecoloog, legt uit hoe dat komt.


broodkruimels
"De stand van de huismus is in korte tijd hard gedaald maar lijkt nu weer wat te stabiliseren. Daarvoor zijn verschillende oorzaken. De eerste is dat de stad steeds schoner wordt en er daardoor weinig voedselresten te vinden zijn die de mussen kunnen eten. Wie klopt er nu tegenwoordig nog buiten zijn tafelkleed uit? Die broodkruimelregen was een walhalla voor de huismus die graag zaadjes en graantjes eet. Daar komt bij dat mussen in groepen leven. Dat maakt dat er altijd voedsel voor een hele groep beschikbaar moet zijn. Daarnaast zijn er steeds minder struiken waarin de mus beschutting kan vinden. Die zoekt hij in dichtbegroeide hagen en struiken, liefst met stekels zodat hij zijn vijanden op afstand kan houden. Er zijn steeds minder tuintjes met zulke ruige haagjes en dus minder schuilplekken."

mezen en merels
In Votulast scoren de mezen en de merel juist goed. Floris: "Dit komt onder meer omdat deze vogels niet in groepen leven. Daardoor zijn ze beter verspreid over de stad en zitten ze elkaar minder in de weg. Ook zijn hun voedselbronnen divers en kunnen ze op veel plekken overleven. Merels bijvoorbeeld eten wormen die ze uit de grond pikken. Daarvoor zijn er genoeg stroken met gras waar ze terecht kunnen."

nestelplek
Ook voor hun nesten kunnen de mezen en merels op veel plekken terecht. Zo hangen er in veel tuinen in Votulast nestkasten die geschikt zijn voor mezen. Een merelnest kun je aantreffen in struiken of bomen, die zijn er ook genoeg in Votulast. De mus nestelt echter onder dakpannen en steeds meer huizen hebben een plat dak of dakpanplaten waardoor er geen plek is voor een mussennest. Daarvoor bestaan 'mussenvides' die ingebouwd kunnen worden onder de dakgoot maar er zijn maar weinig huizen die dat hebben. Wijkbewoners die de mus echter vaker willen zien in hun wijk kunnen er over denken om zo'n mussenvide aan te schaffen. Of struiken plaatsen in hun tuin of aan de voorkant van hun huis, als ze de eerste rij stoeptegels weghalen. De vuurdoorn is daar volgens Floris heel geschikt voor.

meedoen
Volgend jaar januari zal de volgende tuintelling plaatsvinden waaraan iedereen mee kan doen. Nu wordt het eerst lente waarin we kunnen genieten van het gezang van de verschillende vogels die druk zullen zijn hun nieuwe kroost te voeden. www.tuinvogeltelling.nl GM

Lees meer over: Duurzaamheid en milieu

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2013 no. 2, maart 2013

Afval-overlast in Votulast
lees artikel

Oude mensen moet je niet vertroetelen
lees artikel

Subup
lees artikel

Ontmoetingen in De Leeuw
lees artikel

Huren, kraken, slopen, kopen?
lees artikel

Dank je de Koekoek
lees artikel

Votulast telt vogels
lees artikel

Een Californische Ford F100
lees artikel