Votulastkrant logo

Even Buurten

Oude mensen moet je niet vertroetelen

Beter een goede buur dan een verre vriend? De Votulastkrant gaat dit jaar eens onderzoeken of dat aloude spreekwoord klopt! Deze keer gaan we op bezoek bij de 91-jarige mevrouw van Vulpen.

Mevrouw van Vulpen woont al sinds 1945 in de van Swindenstraat. In haar ruime woonkamer wijst ze naar het hoekhuis aan de overkant. "Kijk, dat is het huis waar ik vroeger heb gewoond. In 1968 zag ik dat ze bij dit huis een 'Te Koop-bord' ophingen. Toen hebben we eigenlijk direct het huis gekocht.
Mijn man was melkboer en we hadden meer opslagruimte nodig. Dit huis heeft een grote garage, dat misten we in het andere huis."
zelfstandig
Mevrouw van Vulpen woont nog zelfstandig. Een keer per twee weken komt de thuishulp langs om haar te helpen met schoonmaken. De meeste boodschappen laat ze bezorgen. De supermarkt is dichtbij, en 's zomers haalt ze tussendoor ook nog wat boodschapjes. Maar in de wintermaanden gaat dat niet. "Met die kou kan ik het huis eigenlijk niet uit. Gelukkig kan ik dan de overbuurman even bellen. Daar ben ik heel blij mee."

overbuur
Meneer van der Weele is de overbuurman die mevrouw van Vulpen vaak helpt. Sinds de jaren tachtig woont hij in het huis aan de overkant van de straat. Hetzelfde huis als waar mevrouw van Vulpen ooit woonde. "Vroeger sprak ik meneer van Vulpen af en toe op straat en zo leerden we elkaar kennen. We hadden wel goed contact, maar niet heel intensief."

niet vertroetelen
"Maar vanaf een jaar of tien geleden denk ik, gaan we ongeveer één keer per maand koffiedrinken. Dan laat ik mijn vakantiefoto's zien en bespreken we wat er in de straat gebeurt. Of we praten over hoe het hier vroeger was. Mevrouw van Vulpen heeft veel foto's uit de tijd dat de gasfabriek uit het Griftpark weg ging en de gemeente een nieuwe bestemming zocht voor het terrein. En af en toe doe ik een boodschapje voor haar. Gisteren was het bijvoorbeeld vies koud en dan kan ze zelf moeilijk naar buiten. Maar ik doe het niet heel intensief hoor! Oude mensen moet je niet al te veel vertroetelen. Veel bewegen is belangrijk, dan blijf je lang gezond." En als het aan mevrouw van Vulpen ligt, blijft ze hier nog lang zo wonen. Want ze heeft het nog altijd erg naar haar zin in de van Swindenstraat.

Heeft u ook een bijzonder buurtcontact waar u graag over wilt vertellen? Laat het ons weten via info@votulastkrant.nl , dan staat uw verhaal hier misschien volgende keer! MT

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2013 no. 2, maart 2013

Afval-overlast in Votulast
lees artikel

Oude mensen moet je niet vertroetelen
lees artikel

Subup
lees artikel

Ontmoetingen in De Leeuw
lees artikel

Huren, kraken, slopen, kopen?
lees artikel

Dank je de Koekoek
lees artikel

Votulast telt vogels
lees artikel

Een Californische Ford F100
lees artikel