Votulastkrant logo

Rubriek: Wijkkunsten

Hoe creatief is Votulast? Op zoek naar kunstenaars blijken er veel in Votulast te wonen. In de eerste aflevering van deze 6-delige rubriek: kunstenares Xandra Knoth uit de Van Swindenstraat.

"Ik heb vanaf mijn middelbare school altijd getekend en geschilderd. Ik heb mijn onderwijsbevoegdheid voor tekenen gehaald, Grafische School gedaan en ik ben ook naar de kunstacademie geweest. Vooral van de eerste twee heb ik veel basiskennis opgedaan. Na veel gereisd te hebben ben ik mij sinds 2005 meer op het schilderen gaan richten."

atelier
"Ik ben eigenlijk toevallig in Tuinwijk terecht gekomen, ik was op zoek naar een huis en deze stond te koop. Ik had voorheen mijn atelier in mijn voorkamer, dat was praktisch en ook leuk voor de voorbij-gangers, maar ik had eigenlijk nooit rust. Daarom ben ik toch een atelier buitenshuis gaan zoeken." Ze woont hier al bijna 25 jaar, ze heeft dus ook het hele Griftpark afgegraven en opgebouwd zien worden. "Hoewel het nu nog een jong park is, vind ik het wel al mooi worden. Het is fijn het park als je 'achtertuin' te hebben, en er gebeurt veel zoals sportclubjes."

dieren
"Terugkijkend zijn dieren eigenlijk wel de rode draad in mijn werk, maar dan altijd in een combinatie, met bijvoorbeeld meubelen. Ik weet zelf vaak niet wat het gaat worden, ik begin met een idee en daarna kunnen er heel verrassende dingen gebeuren. Vaak pakt dat erg mooi uit. Ik heb geen dieper doel met mijn werk, ik maak het omdat ik het mooi vind, en van het een komt het ander. Tijdens het werken aan het ene stuk krijg ik alweer ideeën voor het volgende, en zo gaat dat door. Ik vraag me wel eens af of de ideeën ooit ophouden, maar tot nu toe is dat nog niet gebeurd."

ontwikkeling
Naast haar website doet Xandra niet veel aan PR. "Dat kost teveel tijd. Ik werk bij een winkel voor kunstbenodigdheden, overigens een ideale combinatie, het is daar leuk werken en ik heb er veel geleerd over de basismaterialen. Daarnaast wil ik zoveel mogelijk tijd aan het schilderen besteden. Er blijft dus niet veel tijd over, maar een commerciële insteek heb ik toch niet. Ik vind het belangrijker dat ik me ontwikkel, ik ga me bijvoorbeeld nu ook richten op het begeleiden van mensen die vastlopen in hun (kunst)werk. Ik ben heel benieuwd hoe dat weer uitpakt."

expositie
Ondanks dat Xandra niet aan PR doet, is haar werk wel te bewonderen. Naast het werk dat op haar website te zien is, heeft ze op diverse plaatsen geëxposeerd zoals in Café Averechts, en hangt haar werk momenteel in Kasteel Woerden. Hoewel ze gemakkelijk een werk afrondt, blijkt verkopen toch soms moeilijk. "Ik merk dat ik het fijn vind om te weten waar en bij wie het hangt. Ik heb één keer een werk verkocht waarvan ik niet weet wat er mee gebeurd is. Dat stoort me nog steeds." Meer zien van Xandra's werk? Zie: www.xandra-knoth.nl MV

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2013 no. 1, februari - maart 2013

Antonius Matthaeuslaan wordt buslaan
lees artikel

Even buurten bij Karin en Jetteke
lees artikel

Babyboom is basisschoolbusiness
lees artikel

Bruisend Buurland
lees artikel

Wijkkunsten
lees artikel

"Later krijgen ze spijt "
lees artikel

Zin in(n) een singlecafé?
lees artikel

Volvo Amazone Combi - 1967
lees artikel

Ladder februari 2013
lees artikel