Votulastkrant logo

Vrijwilliger in de wijk

Tom van der Meer, bezorger van de Votulastkrant

Veel activiteiten in de wijk worden gedaan door vrijwilligers. Wie zijn dat en waarom doen ze dit werk? Deze keer: Tom van der Meer, bezorger van de Votulastkrant.

"Vind je het leuk?" "Ja!" antwoordt Tom en slaat met zijn hand op tafel. We zitten in de woonkeuken in het souterrain met Tom en zijn moeder Fanny. Tom is nu zestien. Twee jaar geleden wilde hij graag een krantenwijk. Maar door zijn beperkingen was dat niet mogelijk: Tom heeft een verstandelijke handicap. Hij schreef eigen krantjes en bezorgde die bij de buren.Moeder Fanny mailde de Votulastkrant: zou Tom die misschien kunnen bezorgen? Dat kon! Dus bezorgt Tom nu zes keer per jaar de Votulastkrant in zijn eigen wijk. Hij doet het in drie etappes: de Weerdsingel, de Bellamystraat en een stukje Lijsterstraat en de Hopakker. Over de Hopakker doet hij het langst. "Hij is soms wel twee uur weg," vertelt zijn moeder. "Waarschijnlijk door alle trappetjes naar boven." De eerste keren liep ze mee, maar Tom kan het nu alleen. "In het
begin deed Tom de krant in de bus en belde daarna aan, om de bewoners erop te wijzen dat de Votulastkrant op de mat lag."

Omdat andere jongens van zijn leeftijd geld verdienen met krantenwijken krijgt Tom van zijn moeder 'tosti-geld'. Althans, het is de bedoeling dat hij er op school tosti's van koopt, maar laatst had Tom zijn geld besteed aan roze koeken.…

Sommige dingen zijn voor Tom erg onduidelijk. In de Lijsterstraat bijvoorbeeld is een huis met een nee/nee-sticker op de brievenbus. Daar bezorgde Tom dus niet. De bewoners mailden naar de Votulastkrant dat ze toch graag krantjes wilden, twee zelfs! Dat heeft Fanny wel een paar keer
moeten uitleggen.

Tijdens zijn bezorgrondje zegt Tom mensen die hij tegenkomt gedag: 'Hoi!' "Sommige mensen zeggen dan niets terug," zegt Fanny. "Dat vind ik zo raar."

Toen de Votulastkrant vorig jaar verscheen met een nieuwe vormgeving en een andere kleur moest Tom daar erg aan wennen. "Hij wilde 'm eerst niet meer bezorgen," vertelt zijn moeder. "We hebben hem uitgelegd dat het echt hetzelfde krantje is, met dezelfde artikelen, en toen wilde hij wel weer." Tom's lievelingskleur is blauw, dus hopelijk bevalt de nieuwe kleur van de krant! De krant zou van Tom wel dikker mogen zijn, ook al zou dat meer sjouwwerk voor hem betekenen.

"Wil je dit jaar ook nog de krant bezorgen?" vraagt Fanny. "Ja!" antwoordt Tom.

Kent u een bijzondere vrijwilliger? Stuur een mailtje naar de redactie. MV

Reacties

hallo voutlastkrant
ik heb het artikkel gelezen maar ik ben tom die atikkel luek vondt
tot zins
door tom op woensdag 21 september 2011 om 17:35

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

no. 1, januari - februari 2011

Kapster met liefde voor koken
lees artikel

Café met verse melk
lees artikel

Meester Ad heeft een nieuw hart
lees artikel

De Verenigingstraat
lees artikel

Rabobank ontmanteld
lees artikel

Huisduif zoekt spullen
lees artikel

Tom van der Meer, bezorger van de Votulastkrant
lees artikel

Onenigheid plannen Talmalaan
lees artikel

Leesclub Votulast
lees artikel