Votulastkrant logo

Parkeren in Votulast: handhaven met de scanauto

Een auto, en even later een paar mensen van 'toezicht en handhaving' op scooters. Hoe werkt dat nou precies?

Lia van den Hoven, projectleider van de afdeling Toezicht en Handhaving Openbare Ruimte van de gemeente Utrecht, legt het me uit. "Twee jaar geleden zijn we begonnen met het testen van handhaving met de scanauto op betaald parkeren. Inmiddels zijn alle kinderziektes er wel uit."

scannen in votulast
In de zomer van 2011 begon in Votulast het handhaven met een 'scanauto' die gevolgd wordt door controleurs op elektrische scooters. De auto met een scanapparaat rijdt door de straten. Het apparaat scant de nummerborden van de geparkeerde auto's. Voorlopig staan alleen de nummerborden van vergunninghouders in het systeem. De gegevens van kentekenplaten die niet herkend worden, worden doorgegeven aan de handcomputers van controleurs. Die voeren dan een tweede controle uit. Heeft de auto geen vergunning en is er geen kaartje gekocht, dan wordt een naheffingsaanslag opgelegd. Oftewel: je krijgt een parkeerbon.

sneller
In de ochtend zul je de scanauto niet tegenkomen in Votulast. Dan rijdt hij namelijk door de binnenstad om te controleren op het vrachtverkeer binnen de milieuzone. En nee, dat betekent niet dat je niet hoeft te betalen in de ochtend: naast de scanauto wordt er ook gewoon te voet of per fiets gecontroleerd. "Een voordeel is dat het controleren met de scanauto veel sneller gaat," vertelt
Van den Hoven. "Als de scanauto veel hits heeft moet die wel eens wachten op de controleurs. Er waren eerst wel reacties van bewoners 'wat is dat nou?' maar inmiddels zijn ze er wel aan gewend." mv MV

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2012 no. 6, december 2012

Klein prijsje, hoge waarde
lees artikel

Redacteur Fanny de Vries
lees artikel

Groene Kerst: Kerstboom retour afzender
lees artikel

Tweeling timmert aan de dijk
lees artikel

"Donker Utrecht gaat eigenlijk over licht"
lees artikel

Samen in de buurtcoöperatie
lees artikel

Joyce Parlevliet
lees artikel

Parkeren in Votulast: handhaven met de scanauto
lees artikel