Votulastkrant logo

Samen in de buurtcoöperatie

Bedenk een duurzaam, vernieuwend idee dat de lokale samenleving versterkt of verbetert. Dat was de opdracht van de wedstrijd 'Het Samenspel', die de Rabobank dit jaar organiseerde voor deelnemers uit Utrecht en omgeving ter ere van haar 100-jarige bestaan.

Votulastbewoner Matthijs de Wit kon wel wat met dat initiatief. Al eerder, begin 2012, was hij met vriend Jochem van Heteren begonnen met het uitwerken van een idee voor een buurtcoöperatieve website. Matthijs: "Jochem kwam op een gegeven moment met een artikeltje aanzetten waarin stond dat de coöperatievorm weer in opmars was. In Amerika schijnt dat heel goed te werken, de buurtcoöperatie werkt daar in dorpen en wijken erg goed. Hier in Nederland werkt de coöperatievorm vooral in de zorg waar mensen bijvoorbeeld samen zorg inkopen. Uit onderzoek blijkt dat samenwerken in buurten goed is voor ondermeer de sociale samenhang. Bij ons ontstond daarop het idee om hier in de wijk daar wat mee te doen.

iedereen doet mee
We wilden ons niet richten op een specifieke doelgroep zoals ouderen, maar iedereen moest mee kunnen doen met de buurtcoöperatie. Gezinnen met kinderen waarbij de kinderen pianoles willen, misschien kan en wil iemand in de buurt dat wel geven. En waarom heb ik een loodgieter uit Maarssen die elk jaar uit Maarssen hier naar toe komt rijden om de cv-ketel schoon te maken als in Lauwerecht een loodgieter woont die dat ook zou kunnen doen? Of mensen die zich aan willen bieden om in de buurt een tuin te onderhouden omdat ze dat leuk vinden. Zo heb je allerhande producten en diensten waarbij het handig kan zijn om dat op buurtniveau te organiseren."

één van de winnaars
Het idee voor de buurtcoöperatie startte met financiering uit het leefbaarheidsbudget van de gemeente. "We hebben hier de site van kunnen bouwen en daarna hebbenwe met de wedstrijd meegedaan. Vorige week was de finale en we zijn als één van de winnaars uit de bus gekomen. Met deze prijs kunnen we weer meer investeren om de buurtcoöperatie tot een succes te maken."
De site is nu een maand in de lucht en ze hebben de coöperatieve inslag
direct kunnen vertalen door deze te laten bouwen door internetbureau Teniet.nl uit de Merelstraat. "Je ziet nu ook in andere wijken soortgelijke initiatieven ontstaan. In Overvecht en Tuinwijk hebben we contact met mensen die erg geïnteresseerd zijn in
ons model."

voor en door bewoners
De website is een initiatief vóór en dóór bewoners. Een plek waar bewoners elkaar kunnen zoeken en vinden voor de uitwisseling van diensten en producten. Commerciële aanbiedingen mogen aangeboden worden tegen een kleine vergoeding. Deze vergoeding wordt weer ingezet om de website te verbeteren en te onderhouden. Op www.buurtcooperatievotulast.nl kunt u zelf aan de slag met dit prijswinnende initiatief. HJB

Reacties

ik zie geen naam en geen website...kunnen jullie die nog toevoegen?
door Nettie van Dijk op woensdag 13 februari 2013 om 16:05

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2012 no. 6, december 2012

Klein prijsje, hoge waarde
lees artikel

Redacteur Fanny de Vries
lees artikel

Groene Kerst: Kerstboom retour afzender
lees artikel

Tweeling timmert aan de dijk
lees artikel

"Donker Utrecht gaat eigenlijk over licht"
lees artikel

Samen in de buurtcoöperatie
lees artikel

Joyce Parlevliet
lees artikel

Parkeren in Votulast: handhaven met de scanauto
lees artikel