Votulastkrant logo

"Donker Utrecht gaat eigenlijk over licht"

Merijn van der Vliet (39) woont aan de Gruttershof en is initiatiefnemer van het fotoproject Donker Utrecht: een steeds verder uitbreidende serie sfeervolle foto's van een Utrecht waar de lichtjes aangaan en de stad een sprookjesachtige aanblik geven. Ja: zelfs die saaie kantoorgebouwen en flats.

"Hoe zou het zijn om foto's te nemen? Toen ik daaraan dacht werd ik heel erg blij." Merijn volgde zijn gevoel en begon tien jaar geleden met fotograferen. Het idee voor Donker Utrecht ontstond precies twee jaar geleden, in december: "Naast het werken in opdracht kreeg ik behoefte aan het maken van een eigen serie. Volledig doen wat ik zélf leuk vind." Ruim tweehonderdvijftig foto's - en een mooi boekje met ansichtkaarten - verder, is Merijn nog steeds niet klaar.

Is Utrecht mooier in het donker?
"Dat niet. Maar ik zou niet exact dezelfde foto's overdag kunnen maken. Dan zouden sommige foto's en bijbehorende plekken niet werken, nee. Mijn project heet weliswaar Donker Utrecht, maar het gaat natuurlijk over licht."

Waar komt het idee voor de serie vandaan?
"Ik had ervaring met fotograferen in het donker voor het lichtkunstproject 'Trajectum Lumen', en raakte gefascineerd door het fotograferen in de avondschemering: de lucht krijgt een prachtige diepblauwe kleur. In de fotografie spreken ze van het blauwe kwartier. En dan is er ergens binnen dat kwartier weer sprake van écht ideale omstandigheden, en die duren altijd maar een paar minuten. Er is dan een mooie balans tussen hemellicht en kunstverlichting; het licht vanuit gebouwen. Nu het vroeg donker is, zijn er overigens meer mogelijkheden dan 's zomers: de kantoren zijn nog verlicht."

Je hebt dus maar kort de tijd om je foto te maken?
"Ik fotografeer altijd binnen het kwartier, ja. Dat betekent dat ik er wel ruim op tijd moet zijn. Ik ben niet erg mobiel, omdat ik altijd vanaf een statief fotografeer. Ik kan niet even een stapje opzij doen en een stukje door mijn knieën gaan. Ik onderzoek dus van te voren welke uitsnede werkt. Niets is zo irritant als te laat komen, want dat magische moment is zo voorbij. Een 'Donker Amsterdam' of
'Donker Den Haag' zou er denk ik ook niet zo snel komen. Dan kom je op een locatie en dan staat er opeens een lelijke bestelbus. Dan kun je weer naar huis."

Kun je wat vertellen over de foto van Hooghiemstra die je hebt uitgekozen?
"Het lastige bij dit pand was om het er helemaal op te krijgen, zelfs met een groothoeklens was het tricky. Ik ben in mijn foto's altijd op zoek naar de balans tussen beeldelementen, er moet niets te veel op staan. Dat is hier ook goed gelukt: het gebouw rechts op de foto zorgt voor een interessante dynamiek. Kijk, hier weerspiegelt bijvoorbeeld Hooghiemstra in de ramen. Dát maakt het boeiend! Want als je naar Hooghiemstra zelf kijkt, zie je dat er aan de linkerkant bijvoorbeeld
maar weinig lampen aan zijn. Als dat gebouw ernaast er niet was geweest, had ik Hooghiemstra zelfs helemaal niet gefotografeerd, denk ik!"

Op zoek naar een fijn kerstcadeau? Op www.donkerutrecht.nl kun je het boek van Merijn bestellen, gesigneerd en door hem zelf ingepakt. Of volg Donker Utrecht op facebook: www.facebook.com/donkerutrecht FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2012 no. 6, december 2012

Klein prijsje, hoge waarde
lees artikel

Redacteur Fanny de Vries
lees artikel

Groene Kerst: Kerstboom retour afzender
lees artikel

Tweeling timmert aan de dijk
lees artikel

"Donker Utrecht gaat eigenlijk over licht"
lees artikel

Samen in de buurtcoöperatie
lees artikel

Joyce Parlevliet
lees artikel

Parkeren in Votulast: handhaven met de scanauto
lees artikel