Votulastkrant logo

Klein prijsje, hoge waarde

Voor een paar euro een set nieuwe kleren kopen in een winkel waar het personeel de echte waarde vertegenwoordigt. De Willem Dreeslaan stond bekend om kantoren zoals de Belastingdienst en het UWV, maar sinds de afgelopen zomer is daar een bijzondere winkel te vinden: de winkel van waarde.


De winkel, officieel het Waarde verkoop magazijn, biedt uiteenlopende tweedehands artikelen aan: kleding, meubilair, fietsen en elektronica. Het speciale van het magazijn zit 'm echter in de medewerkers: de winkel biedt plaats aan mensen die er leren om weer aan het werk te gaan.

pijn verzachten
Initiatiefnemer van Stichting De Waarde is Herman Punt: "Ik ben ondernemer en merkte dat mensen die in een lastige situatie zitten erg moeilijk aan werk kunnen komen. De overheid roept wel dat iedereen aan het werk moet, maar ik dacht: Ik ga de pijn verzachten voor die mensen. Ik ga een oplossing bedenken."

ritme en regelmaat
Stichting de Waarde biedt nu veertien mensen een werkplek aan. "Dat gaat om mensen die door die werkplek ritme en regelmaat krijgen. Daardoor krijgen ze weer zelfvertrouwen en ontstaat er ruimte om aandacht te besteden aan hun problemen. Hulp bieden we ze niet zelf; wij verwijzen ze door, denk dan aan verslavingstherapie of schuldsanering, en zorgen dat ze daarnaartoe blijven gaan. Staat dat op de rails, dan zijn ze klaar voor een baan buiten de stichting."

geen bemoeienis overheid
Herman denkt dat zijn stichting plek kan bieden aan in totaal vijfentwintig deelnemers. "De mensen die nu deelnemen komen via via bij ons terecht. Dat loopt vanzelf." De stichting staat los van de gemeente en re-integratiebedrijven, de werknemers worden ook niet door de gemeente doorgestuurd. "Al stonden er laatst wel wat re-integratiebedrijven op de stoep om te vragen of er plaats was. Maar dat houd ik af. Bij de start heb ik gevraagd of de gemeente ons kon ondersteunen met een lening, maar dat zagen ze niet zitten. Nu ben ik er trots op dat we het zonder redden. We hebben nu geen last van overheidsbemoeienis en ik werk eigenlijk liever samen met het bedrijfsleven."

wat leuk: onze eigen kringloop!
De winkel loopt tot op heden goed. Herman: "Ik heb eigenlijk niet eens zo veel met tweedehands, maar het loopt erg goed. Terwijl spullen verkopen niet mijn doel is. Het is veel belangrijker om mensen te verankeren in de maatschappij. Steekt een deelnemer weer goed in zijn vel dan kan hij ook een baan vinden en behouden. Maar natuurlijk doet het me ook goed als ik mensen hoor zeggen: wat leuk, onze eigen kringloopwinkel in de buurt!"

spullen brengen
Bewoners kunnen gratis spullen brengen bij het magazijn. Maar dat kan niet alles zijn. "Criterium is: zou je het zelf ook wel willen kopen? Dan nemen we het aan. De spullen die we binnenkrijgen repareren en poetsen we; dan komt het in de winkel."

Willem Dreeslaan 14 (ingang aan achterzijde van het pand) Openingstijden verkoop magazijn: di t/m vr van 9.00 tot 17.00 uur, za van 9.00 tot 13.00 uur. www.dewaarde.org NVDH

Lees meer over: Staatsliedenbuurt Duurzaamheid en milieu

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2012 no. 6, december 2012

Klein prijsje, hoge waarde
lees artikel

Redacteur Fanny de Vries
lees artikel

Groene Kerst: Kerstboom retour afzender
lees artikel

Tweeling timmert aan de dijk
lees artikel

"Donker Utrecht gaat eigenlijk over licht"
lees artikel

Samen in de buurtcoöperatie
lees artikel

Joyce Parlevliet
lees artikel

Parkeren in Votulast: handhaven met de scanauto
lees artikel