Votulastkrant logo

Votulast verandert

Henny krijgt een metamorfose

Een buurtbewoner met een bijzonder verhaal krijgt een metamorfose door Servaas Hair + Beauty. Dochter Wendeline gaf haar moeder Henny van den Nagel op. Henny richtte 'Huize Agnes' op, een opvanghuis voor vrouwen en kinderen zonder verblijfspapieren.

"Voordat ik met pensioen ging als verpleegkundige dacht ik al na over wat ik wilde gaan doen. Werken in Addis Abeba in Ethiopië, of helpen met de opbouw in Srebrenica in voormalig Joegoslavië leek me interessant. Maar dat vond mijn dochter geen goed idee. Bovendien had ik net een kleinkind gekregen en had ik een oud hondje dat ik niet aan iemand wilde overdoen. En er zijn in Utrecht ook mensen die mijn hulp kunnen gebruiken," vertelt Henny. Ze begon een opvanghuis voor vrouwen zonder verblijfspapieren.

zonder papieren
"Ik had nog nooit een illegaal ontmoet. Mensen hebben geen briefje op hun voorhoofd 'ik ben illegaal'." Henny ging praten met organisaties, richtte een stichting op, schreef statuten, vond een pand, maakte plannen en een folder. Die folder heeft ze een keer uitgedeeld op een landelijke bijeenkomst van organisaties die met vluchtelingen werken. Nu wordt ze wekelijks meerdere keren gebeld met de vraag of er misschien plaats is in 'Huize Agnes'.

vrouwen
"Mensen denken bij mensen zonder papieren vaak aan mannen, avonturiers die uit zijn op gewin. De vrouwen die in Huize Agnes worden opgevangen hebben heel verschillende achtergronden. Ik heb geen oordeel over of ze terugmoeten of niet," vertelt Henny. "Zoals een vrouw uit Ghana, die naar Brussel gelokt werd, maar daar in de prostitutie moest gaan werken. Of een buitenlandse die getrouwd was met een Nederlander, die overleed. Zij bleef achter met een kindje en nog geen geldige papieren. Na een jaar, toen de vrouw wat beter Nederlands kon, bleek dat het kindje alleen de Nederlandse nationaliteit had. Dan wordt het voor haar ook weer makkelijker om een verblijfsvergunning te krijgen. Maar ze wist niet dat die informatie belangrijk was. Bij dat soort dingen proberen we te helpen."

samenleving
"We doen dit ook voor de samenleving. Niemand wil een verloederd gezin, vervuild en dakloos in het bushokje tegenover zijn huis zien zitten. Daarom vangen we die vrouwen op. We proberen ze zelf verantwoordelijk te maken voor hun eigen toekomst."

trots
Henny is trots dat het project gerealiseerd is. Inmiddels zijn er twee opvanghuizen. Woningcorporatie Portaal kwam in augustus weer met een aanbod voor een geschikt huis, dat zou het derde opvanghuis worden. Om dat goed te kunnen runnen zijn meer vrijwilligers nodig. "En pannen hebben we nodig. En een hoge keukentrap zou ook handig zijn."

Henny 'voor'
Henny 'voor'

Henny 'na'
Henny 'na'Meehelpen als vrijwilliger? Heeft u bruikbare spullen over?
Kijk voor meer informatie op de site: www.agnesvanleeuwenberch.nl of bel 06-20669236

Kent u ook iemand die in het zonnetje gezet mag worden met een metamorfose? Geef hem of haar op voor de laatste krant van dit jaar, met de laatste metamorfose! MV

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2012 no. 5, september oktober 2012

Sloop en nieuwbouw Troelstralaan op de tocht
lees artikel

KORFBAL
lees artikel

Geschiedenis schrijven
lees artikel

Wereldberoemd in eigen buurt: James Votulast Orchestra
lees artikel

Doe het zelf!
lees artikel

Kook eens voor je buren
lees artikel

Henny krijgt een metamorfose
lees artikel

Ondernemen aan het Van Noortplein
lees artikel