Votulastkrant logo

Scheiden, hoe doe je dat?

Het kan helaas gebeuren dat de rozengeur en maneschijn definitief voorbij zijn in een relatie en dan kan de overweging gaan spelen om te gaan scheiden. Voor alle vragen die dan opkomen is er in Buurtcentrum De Leeuw op vrijdagochtend een scheidingsspreekuur, waar iedereen zonder afspraak kan binnenlopen. Bezoekers kunnen alle vragen stellen die ze willen, indien gewenst zelfs anoniem, en krijgen meteen de informatie die ze nodig hebben. Heel laagdrempelig dus, en dat is nou net de bedoeling.

Scheiden...
Scheiden...

Het scheidingsspreekuur is opgericht door een collectief van mediators en advocaten die gespecialiseerd zijn in echtscheiding. Dienstdoende mediator Annet Strasters licht toe dat bij en na het nemen van een beslissing tot scheiden meteen hulp nodig is, en dat daarom door de hulpverleners voor een wekelijks inloopspreekuur gekozen is. En dan niet in één van de praktijken van het collectief, aangezien de drempel van een dergelijke 'officiële' omgeving emotioneel nog te hoog kan zijn. De keuze is daarom gevallen op het buurtcentrum als een neutrale plek. En dat werkt goed, in de vier jaar dat het spreekuur nu draait, zijn er gemiddeld ongeveer één à twee personen per spreekuur gekomen. Uit de buurt, verderop uit Utrecht en zelfs van buiten de stad.

doelgroep
De doelgroep voor het spreekuur zijn mensen die nog in de overwegingsfase zitten of net de beslissing tot scheiden genomen hebben. Een heel verwarrende fase waar mensen vaak niet weten wat hen te wachten staat en vooral, waar te beginnen. In het spreekuur wordt uitleg gegeven over bijvoorbeeld het verschil in keuze voor een mediator of een advocaat. Wat de financiële consequenties zijn, of er wel recht is op alimentatie. Of hoe men een goed ouderschapsplan maakt als er kinderen zijn. Het gaat vooral over praktische maar ook emotionele zaken, en is erop gericht om mensen goed en in harmonie een scheidingsproces te laten doorlopen. Dat is belangrijk voor alle betrokkenen en vooral voor eventuele kinderen.

herkenning
De bezoekers worden tegelijk te woord gestaan met een algemene inleiding, waarna er tijd is voor specifieke vragen die eventueel ook apart te stellen zijn. Hoewel het om erg gevoelige privéproblematiek gaat, blijkt de gezamenlijke ontvangst een goede formule. De bezoekers zitten soms in vergelijkbare of juist tegengestelde situaties en dat geeft herkenning. Het komt zelfs regelmatig voor dat bezoekers elkaar tips geven en bijvoorbeeld handige adressen uitwisselen! Ondanks alle positieve reacties van de bezoekers ziet Annet ook schrijnende situaties, bijvoorbeeld als er geen recht op urgentie voor een woning of op alimentatie blijkt te zijn. En door de economische crisis is het veel moeilijker geworden om een hypotheek over te nemen of een huis te verkopen. Allemaal zaken om rekening mee te houden alvorens de stap tot scheiden te zetten.

Het scheidingsspreekuur vindt iedere vrijdagochtend plaats in Buurtcentrum De Leeuw en de kosten zijn tien euro per bezoeker. Het begint om half tien, en bezoekers moeten zich voor die tijd melden bij
de beheerder. Van 13 juli t/m 17 augustus is er vanwege zomervakantie geen spreekuur.
Verdere informatie is te vinden op www.scheidingsspreekuur-utrecht.nl AB

Reacties

Vanaf vrijdag 24 augustus is er weer iedere week scheidingsspreekuur om 9.30 uur in Buurtcentrum De Leeuw. zie www.scheidingsspreekuur-utrecht.nl
door Annet Strasters / Scheidingsspreekuur Utrecht op maandag 20 augustus 2012 om 13:50

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2012 no. 4, juni

Wat doen die buizen hier?
lees artikel

Voetbal
lees artikel

Al 46 jaar stomen onder de molen
lees artikel

Wonen in een kerk
lees artikel

Scheiden, hoe doe je dat?
lees artikel

Van poepveldje naar parkje
lees artikel

Philomeen
lees artikel

Torenkamertje voor Torteltuin
lees artikel

Votulastladder
lees artikel